En stövarjägares liv

Alla inlägg under maj 2009

Av stovarjagaren - 18 maj 2009 12:40

"Vargdödade jakthundar har blivit ett mycket allvarligt hot mot den svenska traditionen med löshundsjakt. Skulle hundarna ha större chans att överleva om de jagade tillsammans med andra hundar? – Det är helt klart värt ett seriöst försök. Jag tror att det skulle räcka med två jämthundar, så är risken för vargattack avsevärt mindre än när en hund jagar ensam, säger Jens Karlsson, forskare vid Viltskadecenter."Alla vi som är ägare av långdrivande hundar vet att detta aldrig kommer att tillåtas, redan nu så är EU med och försöker påverka hur vi ska jaga med våra hundar. och det har även höjds röster på att total förbjuda packjakter här i sverige. och tänk er själv rubrikerna " jag såg 3 hundar kom skällande efter en liten hare" ja ni kan ju räkna ut själva hur det kommer sluta. detta tror jag kanske kan fungera med älghundar, men inte med våra drivande hundraser. sen så är det ingen garanti att hundarna klarar sig, i kanada så tar vargen drivande hundar som jagar björn. och där är dom asevärt många fler än vad vi skulle få jaga med här.sen är det tragiskt hur folk som lever med rovdjuren hela tiden ska få ändra på deras levnads sätt. är det inte bättre att låta dom som bor med rovdjuren få ha den sista rösten i besluten angående antal rovdjur?

Av stovarjagaren - 18 maj 2009 08:59

VARGDEBBAT PÅ NOLIA IKVÄLL KL 19:00(FRI ENTRE)

ALLA INBLANDADE PARTER ÄR DÄR, TYCKER ALLA SOM HAR NÅTT ATT FÖRLORA PÅ ATT HA VARG I MARKEN SKA KOMMA OCH GÖRA SIN RÖST GÖRD.

VI SKA INTE HA NÅGON VARG I VÄSTERBOTTEN PUNK SLUT.

Av stovarjagaren - 17 maj 2009 16:15

Ledarna för en större scouttävling vid Hamptjärnsstugan mötte en björn när de satt och väntade på tävlingsdeltagarna. Björnmötet inträffade 250 meter från parkeringen, i närheten av tjärnen.

Under söndagen pågår en scouttävling för ett hundratal scouter från Västerbotten och Ångermanland. Tävlingen äger rum runt Hamptjärnsstugan. Vid tiotiden på söndagsmorgonen satt ledarna för station åtta och väntade på de första tävlingsdeltagarna.
- Vi satt här när björnen kom fram. Han stod på ungefär 30 meters avstånd från oss. Han tittade på oss och hunden började skälla. Då gav han sig iväg, berättar Cecilia Larsson som är ledare för Grubbe scoutkår.
Rickard Gustavsson, förälder till en scout, tyckte att björnen såg ut som en äldre hanne. Mötet med björnen väckte blandade känslor.
- Det var lite kul och samtidigt läskigt, säger Cecilia Larsson.

Av stovarjagaren - 16 maj 2009 20:26

Rekreationskonsult om åttondeklassare som ser en myrstack för första gången

Promenader i skogen lockar färre för varje år.

Barnens besök i skogen har halverats och allt från rovdjur till småkryp skrämmer urbaniserade småttingar.

Enligt ett pressmeddelande från Skogssällskapet har vuxna svenskars skogsbesök blivit en tredjedel färre de senaste 20 åren. Under samma tid har barnens besök i skogen halverats.

Joakim Norgren, rekreationskonsult inom Skogssällskapet, jobbar med barnvandring i skogen på uppdrag av kommuner och landsting.

– De barn vi har med oss ut är mer och mer urbaniserade, säger han.

Kryp skrämmer

När såväl föräldrar som mor- och farföräldrar är rotade i stan finns ingen äldre generation som naturligt kan lotsa ut de unga i skogen.

Norgren berättar om åttondeklassare som ser en myrstack för första gången i livet. Utan den naturliga anknytningen blir skogsmiljön både främmande och skrämmande. Allt från rovdjur till småkryp oroar.

Tv och dator lockar

Norgren ser även ändrade fritidsvanor med mer tid vid tv och dator som ännu en orsak att skippa skogsvandringen.

Vad är det då man missar när man inte regelbundet kommer ut i skogen?

– Du ser årstidsväxlingar, en ny fågel eller en speciell sorts växter. Har man en känsla för naturen så har man även en känsla för sitt sammanhang. Det ger möjlighet till rikare avkoppling, säger Joakim Norgren.

Av stovarjagaren - 15 maj 2009 16:52

Björn fångad med fiskedrag

En 170 kg tung björnhanne fick på torsdagen sövas med bedövningspil - detta sedan man upptäckt att den gick omkring med ett fiskedrag på ryggen.

Det var viltvårdare som var ute i Härjedalsskogarna för att märka björn som gjorde upptäckten.
Helikopterpiloten Ulf Grinde fick syn på björnen och såg något som blänkte på djurets rygg, skriver Länstidningen i Östersund.
Efter att björnen sövts visade en undersökning att fiskedraget satt fast i ryggen på honom.
Det var en kopparmeps på fem gram med röda prickar som kunde skäras loss.
Hur det hamnat på ryggen finns det ännu ingen förklaring till.

Av stovarjagaren - 14 maj 2009 17:16

"Det var 29 april som länsstyrelsens fältpersonal återigen hittade en olaglig fälla. Ett renkadaver hade placerats vid några trädstammar. Runt trädstammarna hade snaror satts upp och länsstyrelsen tror att fällan var avsedd för att fånga järv. Denna gång hade inget djur fastnat i snarorna."


Som djurvän och jägare fördömmer man detta med tjuvjakt, oftast så är det grymma metoder som använts. men vad bottnar problemet i? tror ni dessa tjuvjägare sitter och skryter på krogen på helgerna? tror ni dom tar och säljer skinnet ellre stoppar upp djuren? nej förmodligen är det några som har problem med järven, några som tagit lagen i egna händer för att våra flata myndigheter helt tappat greppet om rovdjurspolitiken. medans myndigheter i stockholm sitter och lyssnar på några biologer som har rovdjur som favorit djur, så plöjer rovdjuren uppe bland renhjordarna i våra svenska fjäll. Järvens föda består i huvudsak av renkött. Järven är därför ett fruktat djur i det samiska samhället och det rovdjur som orsakar mest skador på rennäringen. Det finns drygt 500 järvar i Sverige och de återfinns uteslutande i renskötselområdet. Hur mycket "svinn" ska samerna räkna med? ska dessa marordörer få härja fritt? nej självklart inte, inför en skyddsjakt på järven så kommer det lösa många problem, inget snack om utrotning utan en licensjakt på sällen där det finns mest järv och där dom ställer till mest problem.


Markus kristofferson avslutar med

– Med de små resurser vi har och så upptäcker vi så skrämmande mycket. Det behövs mer resurser för att stävja det här, säger Magnus Kristoffersson.


Små resurser, HALLÅ!!!!!  vi lägger ner flera miljoner på rovdjuren. ni har vällbetalda jobb, ni har alla resurser i världen att hålla efter tjuvjakten. det kanske är så att den inte är så omfattande som du vill påstå..... om ni inte tror att det finns pengar kolla in denna länk här nedan länstyrelsen har en egen dokusåpa bland järvlyorna.... intressant....

http://www.vk.se/Article.jsp?article=236325

Av stovarjagaren - 14 maj 2009 17:07

Yes en bra dag, stövar tidningen kom och jag har tränat hårt. Endorfinerna springer utn i kroppen, det är härligt. tror det blir en hamburgare till middag ikväll. sen tror jag bestämt att jag ska ner på ängarna å kika lite bränboll......


Av stovarjagaren - 13 maj 2009 21:00

Många undrar nog varför man jagar och är ute i skogen hela höstarna, jag brukar förklara att det är rogivande för själen och en oersättlig friskvård. det har bara inte med själva jakten att göra utan det är så mycket mer, att få börja planera redan i juni, juli om vart man ska fara och vilka stugor man ska hyra m.m sen när det börjar bli augusti då börjar det bli riktigt jobbigt för jägarsjälen, det ända man tänker på är hur första drevet ska bli hur det kommer gå och hur länge ska ha driva, kommer det flyta på bra och har han blvit sämmre än ifjol? ja allt sånt där onödigt går man och ältar fram till första släppet, sen brukar det mesta gå av sig själv. hunden har inte blivit sämmre han är t.om lite bättre än förra jaktsäsongen man kan som inte styra så mycket över hunden. han gör så gott han kan tänker man... tills det börjar gå åt skogen. då kommer nästa fas, har han noskvlaster eller halsinfektion? vad fan är det för fel på hunden är han helt dum i huvudet. det visar sig oftast sen att det inte är något fel på hunden, alla kan vi ha dåliga dagar även våra kära vovvar...


ja det är så mycket mer än själva jakten som berör mig. kvällarna i jaktstugan är så mysig, att få sitta vid en öppenspis med en god öl och man har just avslutat en middag och är sådär mysig som man kan vara efter en heldag i skogen, sömen sen på natten är gudomlig! det är oftast på kvällarna man sitter och pratar med varandra skrattar och "skryter" med glimten i ögat såklart, man har så himla trevligt! detta kallas socialtumgänge, och vi jägare är världsmästare på det! allt detta är oersättligt för många människor, alla har inte så mycket mer än "polarna" i jaktlaget. och det kan vara deras drivkraft i livet....


jag brukar oftast sitta och tänka när jag gjort upp en eld och hunden är ute på sök/slag, då tänker jag, vart är ni alla rovdjursdyrkare? ska inte skogen krylla av människor? för det är väll 9 miljoner svenskar som vill stora stammar av stora rovdjur? var är ni? ja som ni säkert fattar så kommer inte mer än några få biologer sätta foten i skogarna, dom övriga trivs i sin stad. där har dom allt dom behöver. ska dessa människor beröva mångas frihet att få jaga i våra svenska skogar, jag är 25 år och har tänkt jaga med hund resten av mitt liv. det är och förblir livsviktig för mig.......

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22 23 24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards