En stövarjägares liv

Alla inlägg under maj 2009

Av stovarjagaren - 6 maj 2009 19:56

Åke E har skrivet en insändare i vår länstidning..

http://www.folkbladet.nu/?p=144792#comments


man ser på första kommentaren att R.Redelius (Älg hataren) skrivit, undra hur han fick nys om denna artikel,bor han här i västerbotten? skulle vara trevligt om denna fegis träder fram och kan ta en riktig debbat istället för att hela tiden före fram sitt förbannade dåliga argument bakom ett påhittat namn...

Av stovarjagaren - 6 maj 2009 14:07

den varg som förra sommaren dödade sju får utanför Lycksele var av östligt ursprung. Det visar en DNA-analys länsstyrelsen låtit göra. Det var i slutet av juli 2008 som fårägarna Åke och Mona Stenberg upptäckte de döda fåren i hägnet i Kroksjö utanför Lycksele. En naturbevakare som kallats till platsen bedömde att de kraftiga betten kom från en varg.
Och nu kan man alltså dessutom konstatera att vargen dessutom kom österifrån. - Vi tog salivprover som analyserats med DNA-teknik. Svaren visar att vargen hade östligt ursprung, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Umeå. Vargar som vandrat in från Finland och Ryssland, anses extra värdefulla eftersom den stam som finns i Sverige är svårt inavlad. Såväl länsstyrelsen som naturvårdsverket är därför särskilt intresserade av vargar med just östligt ursprung. Om det är samma individ som observerades på flera platser i framför allt kustlandet förra påsken, vet inte Michael Schneider. - Nej, visserligen var också den av östligt ursprung, men DNA-analysen är inte tillräckligt bra för att ge svar på den frågan. Efter att den uppmärksammade "trebenta" vargen sköts i mars, finns inga konstaterade vargobservationer i Västerbotten.


 

Ja dessa ryska vargar som kommer hit på sin vandring behandlas som rockstjärnor, dom får egna livvakter med hellikoptara och fältpersonal med gps pejlar. Dom kommer till ett dukat bord med ren och älg, dom får en otrolig uppmärksamhet i media plus många sympatisörer från städerna som tycker dom är fina att se på. Medan landsbygden avvecklas i all snabbare takt och nödvändiga resurser dras in, så får dessa vargar bidrag på flera miljoner, varför får dom kosta så mycket? Vad är det som är så värdefullt med rovdjuret vargen?  Ska människor måsta offras för svenska myndigheter ska tillfredställa människor i städer som kanske reser någon gång per år till skogarna i norr, och där om dom har en jävla tur få se en rysk varg?


Sen kan jag säga att Michael Schneider och hans övriga klan medlemmar ljuger om varg förekomst i västerbotten. Jag har hört från flera håll om folk som sett och spårat varg, tror ni att ni blir mer accepterad av folket som har sina hem i norrlandsinland när ni hela tiden för folket bakom ryggen….
Av stovarjagaren - 5 maj 2009 21:07

En debbat i riksdagen om ni är sugen att se... sades en hel del bra där, man blir glad som en aktiv jägare att faktiskt höra från dessa damer och herrar hur viktig jakt och viltvård är för det biologiskamångfaldet, ha där fick ni era muppar... den ända som var negativt var inte precis en hög oddsare heller, det var Mp Tina Ehn hon tyckte det var fel att ha skyddsjakt på ekorrar för hon hade aldrig sett några.. hmm, hon kan få komma hem till min lilla skogsdunge och studera vår koloni med ekorrar. sen var det ju hemskt att all skyddsjakt innebar att man skulle skjuta djuren, varför inte kolla åtgärderna före? som att skrämma Tex.? Mp vill inte ha någon jakt överhuvudtaget kan dom bara inte säga det. så alla vi jägare glöm inte att Mp går hand i hand nu med sossarna dom kan vara med och bestämma mycket om jakten i framtiden. vill vi det?


när ni ska se denna debbat sök då på mju11


http://www.riksdagen.se/templates/R_ExternalPage____3383.aspx


PS: härligt med en tjej från Umeå som står upp för jakten=) DS.
Av stovarjagaren - 5 maj 2009 15:34

Ni som inte visste så är det tack vare samernas renar det finns lodjur och järv i massor bland våra fjäll. Stammarna har aldrig varit så stora som nu. tänk er att samerna blir less och slaktar ut sina renhjordar, för det finns väll ingen som tror att samerna skulle ”ge” bort renaren till rovdjuren eller? Och Vad blir det sen för mat kvar då till dessa djur? Ja några få strö renar som blivit förvildade. Att varg och ren aldrig gott ihop är bevisat för länge sedan. Vargen är det värsta rovdjur du kan tänka dig ihop med renen. Det är inte just dödandet som är det värsta utan det är arbetet att samla ihop sprängda renhjordar som flytt i panik. Men visst vi tar och stängslar in alla renar och gör dom samerna till gårdsbrukare. Vi är på god väg på att bli som USA och dess indianer. Allt kulturarv kan bli reservat och låta dom bli som oss vanliga ”Svennson” för det är ju trots allt 2009 och då kan man inte låta någon leva som förut eller hur??


Visste ni även att i Norge och Finland har man stora problem att skydda dom kvarvarande vildrenarna mot vargen?


Citat: "Vi har använt helikopter, .... ganska stora ytor ... och då är helikoptern ett utomordentligt hjälpmedel. ... har fältpersonal, tillsammans renägare, försökt störa vargen för hand, ... tack vare GPS:en, ..."

Som skattebetalare vill jag se en offentlig redovisning av vad denna enda varg hittills kostat oss och jag hoppas att renägarna kan redovisa vad denna varg kostat dem?

Av stovarjagaren - 5 maj 2009 15:28

En varg har vistats mitt i renkalvningsland i Flakaberg, elva mil söder om Gällivare, sedan drygt en vecka tillbaka.
Renskötare i Gällivare skogssameby kan bara stå handfallna medan rovdjuret ger sig på deras renar.
- Karlarna kom just från skogen med huvudet från en färskriven vaja. Hon var hem hit i förrgår och skulle då kalva när som helst, säger Lars Eriksson.
Enligt honom och hustrun Anette rör det sig om en varg som tidigare vistats i ett annat renskötselområde i Nattavaaratrakten.
- Den har drivits hit av länsstyrelsen med helikopter, trots att det är minst lika mycket renar här. Och det kan jag säga att den vargen har inte rivit bara en ren. Bedöva vargen och flytta den med helikoptern var vårt förslag men det ville inte länsstyrelsen. För åtta dagar sedan fanns det snö här men nu är den borta och vargen går inte längre att spåra, säger Anette Eriksson.
Förstår inte agerandet
Hon kan inte förstå varför länsstyrelsen lämnade vargen mitt i renkalvningsland.
- Här ligger ju urgamla, dokumenterade och väl kända samiska boplatser sedan 1000-talet.
När paret Eriksson ringer länsstyrelsen blir de hänvisade än hit och än dit. Ingen tycks vilja ta ansvaret anser de.
-De skyller ifrån sig, vi får ingen hjälp. Jag har varit renskötare i över 50 år och aldrig varit med om såna här hemskheter. Det sliter i hjärtat när man kämpat för att bygga upp en renhjord där man har de bästa djuren kvar. Vi lever ju på det här, det är ju vår näring. Och det är ju inte bara mina renar som drabbas, säger Lars Eriksson och förklarar att han förlorar två renar för varje som blir riven.
- När vajan upptäcker vargen kastar den kalven. Först äter vargen kalven, sen ger den sig på vajan som är svag efter att den fött sin kalv. Och jag får ingen ersättning för de rivna renarna.
Lars Eriksson har en av sina bästa renhjordar två kilometer ifrån var den senaste vajan blev riven.
- Nu ligger mina renar och tittar åt det hållet.
Att flytta renarna är inte ett alternativ.
- Vajorna är inne i sin absolut känsligaste period på hela året. Det är nu och ända till slutet av maj man inte ska störa dem utan låta dem äta, ligga och föda sina kalvar i fred. Driver man renarna nu kastar de sina kalvar, säger Lars Eriksson.

Av stovarjagaren - 4 maj 2009 22:17

Vi kan säga såhär, jag skulle nog inte gå ihop med Allan jacobsen. jag trodde jag var fanatisk i mitt sätt att leva, men denna människa slår fan alla rekord!!

som tur är så är jag rätt ung och har mycket energi, så han har fått sig en värdig motståndare. gå gärna in och kolla på denna sida. sen kan ni ställa er frågan. Är det för vargens bästa att låta dessa galna gubbar/tanter få härja fritt med deras vargdyrkeri? hjälper det vargen eller är det bara ännu en ny form av jakthatande veganer som vill sätta stopp för all sorts jakt? hmmmm...


http://www.vargreviret.com/

Av stovarjagaren - 4 maj 2009 20:23

Apropå Krister Persson som nyvald orförande för Svenska Rovdjursföreningen. Kan man tro att valet av en Västerbottning, som kommer att synas ofta i Västerbottens tidningar, har valts med avsikt att "bereda marken" för varg i ditt län?? jag fick den frågan på ett mail. ja kanske det, låter ju inte helt omöjligt eller vad tror ni???

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22 23 24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards