En stövarjägares liv

Direktlänk till inlägg 17 juni 2009

Hur är det för stövarjägare i vargland....

Av stovarjagaren - 17 juni 2009 11:18

Jag ställde 3 frågor till några stövarjägare i vargland har fått svar av 3 stycken, hoppas kunna få något svar från dom andra 2 jag skickat till.....


ps: tack för svaren ni som svarat!!


frågorna var:

1. Hur har jakten med löshund förändrast med varg på marken??

2. Har registeringen av valpar minskat nu när vargen börjat växa i antal?

3. Hur tror du att jakten med löshund kommer se ut i framtiden? tror du det finns en framtid??


Stig Wernersson ordf i Gävleborgs län stövarklubb


1. Som du kanske vet så har vi varg i delar av Gvl län. I de områden där stammen är mest besvärlig (reviren är olika) har stövarjakten (och säkert även jakt med andra raser) minskat kraftigt. Man kan se effekten bl.a på våra jaktprov. Om jag jämför antalet individer som kom till start i ökl säsongen 2006-2007 med säsongen 2008-2009 så är minskningen 50%. Vi har inte detaljstuderat underlaget men är ganska säkra på att minskningen till stor del beror på vargförekomsten i Ovanåker som av tradition är vårt stövartätaste område och hemvist för många klubbmedlemmar. Vi kan även se att antalet anmälda hundar till fjolårets KM var ung. hälften av vad vi förväntade oss dvs. vad som varit normalt de senaste åren. Att jaga med löshund i ett vargrevir är förenat med obehagskänsla. Man vet att det finns risk för att man kommer hem med tomt koppel.


2. Vi kan inte se svaret på din fråga i statistiken eftersom vi inte har någon registreringsstatistik för Gävleborgs län specifikt och då självklart inte heller för mindre delar av länet tex. kommun. Dom signaler man får är dock att antalet stövarvalpar inom vargreviren är få och vi kan se en tydlig nedgång av medlemmsantalet i vår lokalklubb. Vi har tyvärr inte gjort någon sammanställning över var de medlemmar som hoppar av bor.   


3. Frågan du ställer saknar idag något svar. Man hoppas naturligtvis att stövarjakten har en framtid. Samtidigt vet vi att antalet ungdomar som ägnar sig åt stövarjakt minskar. Allt större andel av våra ungdomar växer upp i stadsmiljö och saknar naturliga förebilder (jagande fäder, kompisar  etc.), de som växer upp på landsbygden flyttar till storstadsområden för utbildning och utkomst med begränsade jaktmöjligheter som följd - och får i stor utsträckning då ett boeende som inte precis underlättar hundhållning. Konkurrens från andra fritidsintressen inte att förglömma och inte heller att stövarjakt under dessa förhållanden med dagens moderna familjeliv inte är konfliktfri. Man blir borta länge, vet inte när man kommer hem etc. Icke förty är ungdomsfrågan vår största utmaning och jag antar att alla lokalklubbar har aktiviteter som syftar till att intressera ungdomar eller kanske rättare nya grupper för jaktformen; kvinnor inte att förglömma. I den framtidsutredning som SvStkl gjorde (rapport på fullmäktige 2008) finns en del information som har bäring på din fråga. Ingen kan dock säkert sia om framtiden.



Rolf Löfvenholm ordf i Värmlands stövarklubb


1. Första gången jag så vargspår på mina jaktmarker var 1979, jag kunde då inte tänka mig hur detta skulle förändra löshundsjakten. Jag bor på ett ställe som ligger i utkanten av det sk. Gräsmarksreviret, i månadsskiftet nov/dec inför parningen är det många besök av varg i området där jag bor, ca tre gånger i veckan så går de förbi på en mindre väg utanför huset, upp till fem st. har det varit, men mest är det två till tre som drar förbi här. Att släppa sina hundar gör man med andan i halsen, men vad är alternativet? Med spårsnö kan man hjälpligt spåra av men säker är ju inte. Jakten är inte längre den avkoppling och nöje som den tidigare har varit.


2, Jo, det blir färre valpkullar, men allt är väl inte vargen fel. Samhället har ju ändrats, färre bor på landsbygden och med det blir återväxten sämre. Tydligen är det också så att de som bor i tätorter har svårare att skaffa sig jaktmarker, många gamla "stötar" sitter på marker och vill inte släppa in andra. De är främst intresserade av älg och rådjursjakten, men är rädda för att släppa in andra jagare på sina marker.


3. Jag vägrar att tro något annat än att det kommer att finnas en framtid för oss stövarjägare, men vi (alla jaktintresserade och myndigheter) måste nog tänka om, göra det lättare att komma åt marker som det inte finns något större jakttryck på och underlätta för den yngre generationen att få tag på marker.Minska ner på vargstammen är också ett måste, ta bort hela revir, där det en längre tid har varit svårt att  kunna jaga.




Anders Bihlar ordf i Dalarnas stövarklubb


1)      Ja, jakten med löshund har definitivt förändrats för de som har varg på sina marker. Vi har en fas innan jaktdagen, nämligen familjerelaterad. Många stövare idag är så socialiserade och mysiga familjehundar att barn, fru/sambo vädjar till jägaren att överhuvudtaget inte gå ut i skogen och riskera hundens liv. Det gör att många jägare har dåligt samvete redan innan de kommer till skogs. Under själva jaktfasen finns en konstant oro för hunden vilken gör att man först och främst kanske inte släpper hunden på bra jaktmarker utan man håller sig nära byar och vägar där man hoppas att det är mindre risk för att stöta på varg. Det resulterar ofta i sämre jakter och ger hunden sämre förutsättningar att utvecklas på ett bra sätt. Väldigt ofta resulterar det dessutom i att jägaren är mer fokuserad på att hålla koll på hunden via pejl och att själv springa i skogen för att vara nära jakten än att kunna sitta och njuta av ett härligt drev och att i lugn och ro söka sig ett bra pass även om drevet går ur hörhåll. Kvaliteten på jakten sjunker helt enkelt och det gör att det ligger nära till hands för jägaren att helt enkelt avstå från att gå till skogen.



2)    Ja, antalet nyregistreringar av stövarvalpar sjunker definitivt i områden med varg. Många stövarjägare tycker inte att det är någon idé att skaffa sig en ny valp när den gamla stövaren går ur tiden. Man ”-vill inte föda vargarna med en familjekamrat”. Att jaga in en stövarvalp kräver mycket tid, och ibland även ansträngning, och finns inte förutsättningarna för att lugnt och stilla sitta i skogen och låta valpen utveckla sin skogsvana, sitt sök och sin drevförmåga så är det för många ett lätt val att låta bli att köpa en valp. Många tikägare tycker inte det är någon idé att betäcka sin tik om man riskerar att stå med ett antal osålda valpar i långa tider.



3)

I loii alla områden med mycket varg har jakten med löshund i princip upphört redan idag. Tyvärr ger det vargkramarna en god statistik att hänvisa till då det inte dödas några jakthundar i de vargtäta områdena… Vi som är i skogen vet att det beror på att inga hundar är lösa i de områdena. I Dalarna finns idag inga helt vargsäkra områden. Det finns ett antal kärnområden med alfapar med eller utan årsvalpar samt ettårsvalpar och ett antal frivandrande ungvargar som är ytterst irrationella i sitt uppträdande, både vad gäller territorium samt beteende. De kan dyka upp var som helst och de förflyttar sig många mil varje dygn. På grund av det är vargtelefoner etc. helt verkningslösa, uppgifter som är 12 timmar gamla är helt utan värde för jägarna. Dessa irrationella ungvargar kommer vi nog alltid att få leva med i framtiden och det kan de flesta stövarjägare stå ut med, det är bara ytterligare en till risk att lägga till trafikfaran, tunna isar etc. Vargarnas kärnområden är svårare. Har man drabbats av ett sådant på sin jaktmark så är det ofta slutjagat för åtskilliga år framåt. Den nya vargjakten (som kanske kommer att genomföras till vintern 09/10) ger visst hopp. Förhoppningsvis skall man kunna slå sönder alfaparen och lösa upp kärnområdena med jämna mellanrum vilket skulle ge drabbade jägarna lite andrum och flytta bekymren till olika geografiska områden av rättviseskäl. Fasta jaktprov är idag ett bekymmer och det kommer att bli än svårare i framtiden. De nya Elitklassproven som införts i varglänen kommer att vara en provform som i framtiden kan bära hela provverksamheten. Det känns jättebra att den provformen införts! Vad gäller genomförande av DM och SM i framtiden i varglänen så kommer det att behövas en större flexibilitet och en högre tolerans för enklare och mindre arrangemang så att det finns möjlighet att anordna dessa tävlingar och att även flytta dem med kort varsel. Kanske det kan behövas nya former av jaktkort i framtiden som gäller för hela län. På det sättet kan man ha möjligheten att åka till områden med mindre risk och släppa sin hund där. Vi är idag så pass få harjägare så jag tror inte det kommer bli bekymmer med trängsel i markerna. Själv tror jag på en framtid som stövarjägare och jag tänker inte vika ner mig för vargkramarna från Stureplan utan jag skall köpa mig en ny valp när det är dags och fortsätta att jaga som jag och mina förfäder gjort!


1)


Ja,

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av stovarjagaren - 3 april 2013 10:10


    Jag erhöll idag tidningen Jägaren och upptäckte att allt går framåt och allt förändras i vår värld. Förr såg en varg ut som en varg men numera får den se ut hur som helst. Pärmbilden på det i dag erhållna exemplaret av Jägaren visar nämligen...

Av stovarjagaren - 8 februari 2013 11:31


  Hej, Som ni ser så har inte mina inlägg duggat tätt den senaste tiden. De beror på att tiden och orken inte räcker till. På jaktfronten har de inte hänt så mycket. Jakten är i stort sett över. Snön och skare sätter stopp för all jakt med ...

Av stovarjagaren - 25 januari 2013 13:19


  Hej, I helgen kommer det att hållas ett unghund-SM för Hamiltonstövare att genomföras. Hittills är det 60 hundar anmälda. Villkor för deltagande: Hunden (Hamiltonstövaren) får ej ha fyllt 4 år den dagen som provet genomförs. Pr...

Av stovarjagaren - 17 januari 2013 13:07


  (En extremt viktig varg i Sverige, men på andra sidan östersjön kallas dom hybrider)   Då får alltså den extremt viktiga ”varg” tiken leva kvar ett tag till. Förvaltningsrätten i STOCKHOLM tog beslutet idag att skyddsjakten på gu...

Av stovarjagaren - 14 januari 2013 10:25

  Hej,   När man har en bit att köra till sin jaktmark så är det svårt att avgöra hur vädret ser ut dit man ska. De blir som svårt att planera om man verkligen ska fara ut eller inte. I lördags var det en sån dag som gjorde att man tvekade. Fö...

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards