En stövarjägares liv

Alla inlägg under juli 2009

Av stovarjagaren - 10 juli 2009 17:01

Naturvårdsverket säger nej till skyddsjakt på två vargar inom Hasselforsreviret. Ansökan hade lämnats in av jägarorganisationerna, LRF, kennelklubben i Örebro samt Sveaskog Naturupplevelser AB.


läs vidare: http://www.jaktojagare.se/se/article.php?id=386483&context=60321


Kommentar: Är som vanligt beklaglit när NV avslår en ansökan på några få inavlade ryska vargar. Här är det det stora organisationer som har betydligt fler medlemmar än SRF och har ett sort intresse av att få tillbaka sin natur. men det blir som vanligt när NV med sina rovdjursvänliga byrokrater bestämmer, människor som lever med vargen kommer i andra hand........


Av en kommentar på JOJ forum så ser man hur vissa med anknytning till SRF jublar åt detta...


Helt rätt beslut. Jag ser positivt på framtiden när det gäller vargen. Vi måste vara mycket återhållsamma med jakten. Jag tror och hoppas på avslag på all vargjakt.



Av stovarjagaren - 10 juli 2009 16:37

Läste en artikel om en svensk tjurfäktrare på internet, var även uppe i nått av dom 2 nyhetsmorgon pogramen nu i veckan. Om det var tv4 eller SVT kommer jag inte ihåg. Där jämför dom och gör en liknelse på den svenska älgjakten och den spanska tjurfäkningen. Han den svenska tjurfäktaren går som alla andra urbaniserade storstadsmänniskor hårt åt jägare i Sverige och deras omdömme i skogen. Är det inte någon människa som vet om att man måste ta en jägarexamen som för många är svårare än självaste kör kortet,Sen är det i nästan alla jaktlag i Sverige obligatoriskt med tränings skytte innan jakten. Och nykterheten är som i alla andra sammanhang när man hanterar vapen eller tyligt en självklarhet. Är också betydligt svårare att få tillbaka en licens än om man tappar ett körkort. Licensen är livsviktig för en jägare så att äventyra den gör nog inte många. Visst finns det rötägg som dricker på jakten, men det finns ju även dom som kör bil och har druckit, Men kallar vi alla som har körkort för omdömmeslösa rattfyllon? återigen till liknelsen mellan älgjakt och tjurfäkning, I älgjakten så går man inte ut för att skada djuret och låta det lida innan man dödar det, alla jägare strävar alltid efter ett bra första skott, och blir det en skadeskjutning så är det lag på att man har en hund som spårar upp skadadedjuret så man snabbt kan avliva det. Tjurfäkning är endas till för att en publik ska se på när ett skadad djur försöker i desperation jaga ett röd tygbit. Hur man kan kalla det för underhållning och kultur vet jag inte, men att jämföra den med svenska älgjakten gör mig illamående.......


- Faktum är att jag anser vår svenska älgjakt vara mycket värre i det här avseendet. Tänk dig själv; där sitter gubbarna ute i skogen och värmer sig med snaps när det plötsligt dyker upp en älg. Sin träning att träffa älgar har dom fått på en skjutbana där måltavlorna rör sig vinkelrätt mot skytten. Men ute i skogen kommer djuren från olika håll och i kuperad mark. Det vore därför befängt att tro att det inte skadeskjuts en hel del. En tjurfäktning däremot skall vara avklarad på max 20 minuter och eftersom tjuren är uppretad avsöndrar den adrenalin, vilket lindrar smärtan.


läs vidare: http://www.sydkusten.es/showArchiveArticle.php?articleId=2955

Av stovarjagaren - 9 juli 2009 12:07

- Jag var snabbare än Bolt när jag sprang därifrån. Det berättar 14-årige Ville Nordin i Obbola efter onsdagens dramatik i motionsspåret. Ville hade nämligen stött på en björn som han såg på cirka 40 meters avstånd.

Ville Nordins i särklass största intresse är fotboll. Han tränar regelbundet, går i Bräntbergsskolans fotbollsklass och är med i Sandviks IK. Till träningen hör löpning. I går eftermiddag, vid 13-tiden, var Ville ute på en helt vanlig runda längs det 3,5 kilometer långa motionsspåret i närheten av hemmet som han brukar göra på 13 minuter. Det var då det hände.


läs vidare: http://www.vk.se/Article.jsp?article=290890&comment=true&sent=true#comment

Kommentar: för 10 år sedan dödades en joggare i finland av björn. Och bra förra veckan attackerades en kvinna av en björn och fick föras till sjukhus. kollar man i usa och ryssland så är det inte heller ovanligt med attacker på människor som inte bär vapen. Med en växande björnstam så kommer det bli allt vanligare med sånna här incidenter. Ni som tycker vi ska söva ner björnen och flytta den till bättre skogsmarker har nog missad varför björnen börjat söka sig mot kusten. Det är inte svårare matematik än att reviren i inlandet har börjat ta slut och dom små nallarna är tvungen att flytta hit mot kusten. Nu är det ju så att Umeå och andra stora städer vore utmärkta platser för rovdjuren att bo på, men det är vägar och hus överallt. Så vi har inte något annat alternativ än att ta ner bjrön stammen till en nivå som är bra för både björnen och oss människor.

"Barnvisan som vi alla har sjungit uttrycker mycket enkelt många generationers samlade vishet om björnen. Inte farlig bara man är försiktig. Samtidigt ska "Den store" visas tillbörlig respekt och man ska försöka ge honom ett lagom säkerhetsavstånd."

Läs vidare på: http://www.de5stora.com/omrovdjuren/bjorn/farlig/

Av stovarjagaren - 8 juli 2009 16:58

Vad händer i modern tid när vi får in stammar av de stora rovdjuren? Ja, vi har svaren runtom kring oss. Rovdjurens återkomst har skapat motsättningar mellan stad och landsbygd, mellan EU och Sverige, mellan politiska läger, mellan de som är rädda om sina tamdjur och de som ser turistintäkter. Även i jägarkretsar går åsikterna isär hur rovdjurens ska förvaltas.


läs viadare: http://www.de5stora.se/aktuellt/kronikor/detalj.asp?ID=4378

Av stovarjagaren - 7 juli 2009 21:05

Man har nu slutat att förvånas vad dagens ledar skribenter skriver i våra tidningar runt om i sverige, är det inte Elisabeth Höglund så är det nån annan, nu har en ung dam på Ljusdal-posten skrivit ut sitt jakthat och sin fantasi om hur rovdjuren lever i harmoni med människor på landsbygden.

Hon börjar med att förlöjliga rädslan från en gammal dam

För något år sedan läste jag en insändare där en kvinna, förmodligen äldre, skrivit en patetisk dikt om hur hon inte längre vågade gå i skogen eftersom hon var rädd för björnar. Hon hade aldrig mött någon, utan det var rädslan som är problemet.”


Att man som stadsbo kan säga såhär får mig att fundera vad folket på landsbygden tycker om rädslor som finns i en stad, ska dom säga att


  • Det är patetiskt att kvinnor i städer är rädda när dom går hem på kvällarna, för hur stor är chansen att bli påhoppad och våldtagen?

Eller...

  • Gatuvåld är något som bara finns i filmer, det existerar inte i verkligheten. Så ni kan vara lung när ni står och väntar på bussen och det kommer ett gäng på 10 ungdommar.


Tror du Elin att folk tänker så om er i städerna??? jag blir helt stum när jag läser att du som vuxen kvinna skriver nått sånt här. Men som vanligt så får vi jägare skulden för alla rädslor som byggs upp på landsbygden. Vi sprider ju bara lögner och sagor. Hon skriver

de är inte det vanligast, att skraja tanter skriver prosa på insändarsidorna om rovdjur, utan att företrädare för jägarna gör det. Och det handlar inte om en rädsla för att plocka bär, utan om många gånger om att särskilt varg inte skulle ha ett existensberättigande i Sverige.”

Stora, tuffa män med vapen som verkar lika rädda som skraja tanten. Faktiskt helt oförklarligt.”

Har du missat elin att jägarkåren inte bestårav bara män? Den består av kvinnor,ungdomar,gamla och sen förstås en hel del män. Men det jag vill komma fram till är att du verkligen inte har romantisk syn på jägarkåren. Du smuts kastar ca 300 000 jägare med familjer när du skriver sånt här. Du kan och har troligen inte träffat nån jägare, för då hade du inte haft denna syn det kan jag lova dig.



Att hon sedan fortsätter med att dra upp ett gammal program av Uppdrag Granskning som bevisligen inte hade ett ända rätt när dom anklagade Tage Collberg för att hålla delar av en tjuvskjuten varg, det visade sig senare vara en påkörd varg som han kommit över några hårstrån för att bevisa att vargen var inplanterad. Men med en oseriös reporter så fick dom det att låta som att Tage var en tjuvjägare. Ni kan läsa mer om fallet här: http://www.ssir.nu/dokument/jo_anmalan_av_polis_och_miljooklagaren_dalarna_2005.htm

hon kunde ju skriva om hur Tage och hans familj blev förföljd och mordhotad av vargvänner, men det kanske bara är påhitt av Tage??? för jägare och landsbygdsbor är ju stora tuffa män som ska tåla sånt här??



hon skriver sedan om Göran Steen (folk för varg)

Göran Steen, Folk för varg, säger till Expressen att han och andra i föreningen aldrig går ensamma då de är i skogen för att skrämma vargarna undan jägarna. Detta eftersom "jägarna är ofta aggressiva och beväpnade till tänderna. Det är inga man vill möta ensam."

Steen berättar att han flera gånger blivit hotad till livet av jägare. "Jag har fått många hot. De ringer och säger att jag ska skjutas. Vargkramare ska skjutas. Det är deras lösning."

När nu folk för varg är ute och gör sina skrämsel försök på privat mark så kan jag förstå att dom måste gå hand i hand. Dom är bara där för en sak och det är att jävlas med jägare och markägare, klart som fan att folk blir upprörda. Att hon sedan citerar en tales man från en sån organisation så förstår man hur himla okunnig hon är i detta ämne. Dessa människor i folk för varg är en väldigt fanatiskt falang av vargvännerna och gör ibland saker som t.o.m andra rovdjursorganisationer tar avstånd i från. Ni kan läsa mer om folk för varg här http://www.folkforvarg.com/



Jag är ganska säker att hon skrev denna artikel för att den nya rovdjursproposition innehöll ”licensjakt på varg”

Regeringen har just lagt fram en rovdjursproposition till riksdagen. I den föreslås inga större förändringar för björn och järv. Lodjursstammens förökning ska minskas i renskötselområdet. För vargen ska det vara stopp vid 200 individer och det ska ske med licensjakt. Men den genetiska variationen ska öka, så vi behöver införliva nya vargar för en bättre genpool. Alltså inget gehör för de som vill ha nolltolerans mot varg. Alltid något.”

Snälla Elin du förstår att om det nu skulle bli nån licensjakt så kommer den bli väldigt kontrollerad och det kommer bara skjutas några få individer. Inget kommer förändras för människor som bor i varglänen. Dom kommer fortfarande skrika desperat på hjälp från politiker som sitter på sina feta rövar i stockholm och mata forskare med miljoner kronor för att sprida falska onödiga fakta om rovdjur. Du kanske skulle ställa upp på att ta några vargar på din bakgård?? du som vill ha en rik fauna och där du kan skapa ditt turistföretag som suger åt sig turister från alla världens håll. Det låter ju som en bra ide, du får ha varg och andra rovdjur och jag tar hand om jaktturister som vill jaga älg och annat med våra nordiska jakttratidioner.

 "Det är osmakligt att framställa björn och varg som bestar som använder sitt liv åt att ligga på lur på barn. Jag vill ha en rik fauna, där vi kanske kan använda vargar som turistmagnet vilket ett företag framgångsrikt gjort. Men också för att vargen finns för sin egen skull. Riktiga viltstängsel fungerar bra och värnar man sina tamdjur investerar man i detta.”


hon avslutar med

Jag har inget principiellt emot schysst jakt och kompetenta jägare men när verkligheten liknar filmen "Jägarna" med hot, börjar det bli dags för jägarorganisationen att styra upp de sina. Landsortsmaffia är inget vi vill ha. Jag tror de är farligare än alla rovdjur tillsammans.

Vart i Sverige hittar du nån landsordsmaffia? Du anklagar den svenska jägarkåren och den svenska landsbygden för att vara nån kriminell rörelse som skjuter allt dom ser. Har du varit ute i nån by och hört hur det är att leva med rovdjur? Har du varit och hjälpt någon bonde att hjälpa till att sätta upp stängsel? Har du talat med en familj som fått sin hund sönderriven av varg? Har du ens en ryggsäck och kan du göra upp en eld????

ta du hand om dina problem i din närmiljö så får människor som bor på landet ta hand om sina....


läs hennes artikel här: http://helahalsingland.se/asiktstorget/ledare/ljusdalspostensledare/1.1176824

Av stovarjagaren - 6 juli 2009 17:20

   Sommaren en farofylld tid för hunden

Nu är det högsommar och de flesta av oss hoppas på sol och värme. För våra hundar är värmen inte lika efterlängtad och kan utgöra en allvarlig fara. I sommarsolen kan bilen lätt bli en dödsfälla. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. För att få hundägarna att uppmärksamma problemet med varma bilar gör Svenska Kennelklubben en kampanj med så kallade restaurangvykort.



När du reser med hund i bilen rekommenderar Svenska Kennelklubben:

• Att vid långa turer välja tider när solen inte står som högst

• Att rasta ofta och gärna vid en sjö så att kanske både hund och förare kan svalka sig

• Att tänka på att solen förflyttar sig snabbt, efter bara en kort stund kan värmen vara olidlig

• Att om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna luckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till

• Att inte fylla bilen med så mycket packning att lufttillförseln stryps bak till hunden

• Att aldrig binda hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – det kan sluta mycket olyckligt ifall man plötsligt måste åka vidare eller flytta bilen!

• Att hellre placera hunden hos goda vänner eller på pensionat om resan går till platser som hunden inte är lika välkommen till. Då behöver man inte oroa sig för att hunden får sitta långa, varma och kanske farliga timmar i bilen.

Utöver varma bilar finns det andra faror för hunden som dyker upp sommartid som till exempel fästingar, ormar, paddor, giftiga alger samt rester efter picknickar.

• Gå igenom din hunds päls dagligen för att hitta fästingar. Hundar kan liksom vi människor drabbas av fästingburna sjukdomar och ju fortare de avlägsnas desto mindre är smittorisken. Fästingarna bör avlägsnas med speciella fästingborttagare. För hundar finns också preparat som förebygger fästingangrepp – rådgör med apotek eller veterinär vilket som är lämpligt.

• Huggormsbett kan ge skador på hjärta, lever och njurar och bör snarast behandlas av veterinär. Vistas man i ormtäta områden kan man be sin veterinär att skriva ut kortison att ha till hands.

• Paddor utsöndrar gift om de blir bitna. Giftet kan göra att hunden blir slö och dreglar.

• Algblommning kan innebära hälsofara för såväl människor som djur eftersom en del alger producerar gift. Om hunden uppvisar symtom som kräkning och diarré och man kan misstänka att den har fått i sig sjö- eller havsvatten ska man uppsöka veterinär.

• Kvarlämnade rester från picknickar, till exempel kycklingben, glass- och grillpinnar, majskolvar och annat skräp kan skada hundens mage om den äter upp det. Även risken för att trampa på glasskärvor ökar under sommartider.

Sommartid vistas vi mycket med våra hundar ute bland andra människor och djur. Då är det viktigt att alla hundägare visar hänsyn och har god ordning på hundarna. Det kan vara på badstranden, på campingplatsen eller i skog och mark där hunden under inga omständigheter får störa viltet som nu har ungar.

Alla faror till trots hoppas vi att alla hundar får en riktigt skön semester med husse och matte!

Av stovarjagaren - 6 juli 2009 12:32

Den fd överåklagaren Sven-Erik Alhem, nu styrelseledamot i Djurskyddet Sverige, leder seminariet och låter representanter från Svenska Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen, WWF samt de partipolitiska ungdomsförbunden ge sin syn på rovdjurspolitiken.


http://www.rovdjur.se/shi,11,1,1218.html


Kommentera: Ser ni gott folk vem som tagit över som styrelseledamot i Djurskyddet? Den allsmäktige Sven-erik Alhem, det kommer nog höras en hel del från djurskyddet nu när han tagit över. För dom som inte vet så är han en stor varg fanatiker och bor i skåne. Tycker det är lite synd att en sån som tycker om vargar ska bo så långt bort från dom, varför har han inte flyttat närmare????

Av stovarjagaren - 6 juli 2009 12:15

Det finns de som tror att vargarna är inplanterade i lönndom. Harry Fredriksson är en av dem. Jag tror inte att han misstycker att jag nämner honom vid namn, han vill ju ha svar på sina påståenden. Dessutom skickar han mängder med mail till hundratals personer där han pekar ut andra som ansvariga för varginplantering.


läs vidare: http://www.jagareforbundet.se/oew/default.asp?oewcmd=45&mid=2&bid=88&pageid=24515&path=17685%2C22670&pid=1577



Kommentera: Om nu vargen är inplanterad eller inte är hela tiden ett samtlasämne bland folk, personligen tror jag att det faktiskt kan ha inträffat. Ser man bara vad en del djurrättsaktevister kan göra så kan väll nån fanatiker av varg göra lika dant eller?? aja det är minder viktigt nu tycker jag, vargen är här och jag tycker man ska slå sina kloka huvuden ihop och göra nått åt dom vargar som redan finns här nu. Det hjälper ju inte oss yngre jägare att dom äldre ska sitta och kasta paj på varandra medans rovdjursfanatikerna sitter och gnuggar händerna och skrattar åt oss.

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14
15
16 17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards