En stövarjägares liv

Alla inlägg under juli 2009

Av stovarjagaren - 6 juli 2009 12:13

När paret slagit läger under sin tur på Beiarfjället, i närheten av norska Bodö, upptäckte de att fyra björnar hade omringat dem.

Fjällturen blev något dramatisk för det par som traskat upp på en ås och upptäckte en björnhona och tre ungar i närheten.


läs mer: http://www.vk.se/Article.jsp?article=290259

Av stovarjagaren - 4 juli 2009 12:11

I dessa dagar med regeringens vansinniga förslag till ny rovdjurspolitik i tankarna, finns det trots allt ljuspunkter, som visar att allt inte är förlorat än.

Ja först ska riksdagen säga sitt om propositionen men det finns annat som pekar på att bidragsbönderna och stolpskotten inom jägareförbundet kan gå på en stor nitlott i aktuella fråga.

Sedan finns det även sånt som får en att gapskratta och igen må bra.
Som till exempel detta från jubelidioterne på Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik som skriver följande på sin hemsida:


läs vidare på: http://www.vargreviret.se/


Kommentar: Jag tycker det är hemskt att en vuxen människa kan vara så fanatisk av vargar och helt sakna empati för människor som drabbas av rovdjur. Han kallar bönder för bidrags bönder och jägarförbundet för stolpskott. utgivaren på denna hemsida vill inget annat än att fylla sverige med vargar och andra rovdjur, vi som nyttjat skogen och naturen i flera generationer blir dum förklarade och hatad bara för vi vet vad som händer med naturen och oss som människor när rovdjuren tar över skogen. Tycker det är trist att det ska vara så svårt för vissa att förstå vad jakt och djurhållning betyder för oss, det är oftast ingen hobby utan ett livsstil som man lever efter. skulle man skriva i media om hur mycket arbete och tid man lägger på te.x en jakthund så kanske dom förstår att det inte är ett särintresse......

Av stovarjagaren - 4 juli 2009 09:45

Ängeså sameby har hos länsstyrelsen ansökt om skyddsjakt av den varg som oroar i området där byns renar håller till. Alternativt ansöker samebyn om att vargen flyttas.


läs vidare: http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4730401


Kommentar: Hur mycket denna varg redan kostat oss skattebetalare är skrivet i stjärnorna. men sen fattar jag inte varför man ska skrämma vargen söderut, där finns mer samebyar och probelmet flyttas bara vidare. Tror nog denna varg är som alla andra vargar, smart nog att jaga dumma renar! Den har ju världens största skafferi och den är märkt med GPS så den får även jaga "ostört".

Av stovarjagaren - 4 juli 2009 09:36

Björnen gick till attack när den 40-åriga kvinnan var ute och joggade.
Hon blev biten av björnen och fördes skadad till sjukhus.
Under en omfattande jakt på djuret uppmanades invånarna i finska Villmanstrand att hålla sig inomhus.


läs vidare: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1628470/kvinna-biten-av-bjorn


Kommentar: Förmodligen kom joggaren mellan björnmoren och hennes ungar och honan gick till attack. Sånna här händelser kommer bli allt mer vanliga om björnsatammen får växa. Tycker ni nu att folket på glesbygden ska leva med sånna här händelser? Tror nog inte oron av att ha stora rovdjur runt huset kommer minska. Hör man rapporter runt om i sveriges inland så börjar björnarna bli allt mer närgående och otäcka möten är oundvickliga!

Av stovarjagaren - 3 juli 2009 17:28

Samtliga sex ungvargar med fungerande GPS-sändare som Skandulvs personal märkte under vintern har lämnat sina föräldrarevir. Ett par av dem verkar nu ha etablerat sig i nya områden.
Samtidigt konstaterar vargforskaren Olof Liberg att det nu börjar bli fullt med vargrevir i landets kärnområde.


läs vidare: http://www.jagareforbundet.se/news/vargforskare_konstat.asp


Kommentar: Jaha, vart ska nu alla dessa vargar ta vägen då? ska dom låtas spridas norrut eller söderut? Kommer dom söderut så blir det ju konflikt med dom stora besättningar av tamboskapen och norrut så är det samerna.... är svenskarna då villiga att betala dom skador vargen ställer till med???

Av stovarjagaren - 2 juli 2009 15:55

Naturligtvis kan inte några hundra svenska individer av världens vanligaste stora rovdjursart, vargen, ha så stor betydelse som debatten ger sken av – varken för jakten, jordbruket, samhället, miljön eller ekologin.

Orsakerna till vargdebatten måste helt enkelt vara flera:


Läs vidare: http://www.de5stora.se/aktuellt/kronikor/detalj.asp?ID=4330

Av stovarjagaren - 2 juli 2009 15:50

Antal portioner: 6 Ingredienser

ca 2 ca 2 kg styckad hare
100 100 g rökt fläsk
200 200 g steklök
300 300 g kärnfria katrinplommon
salt och malen vitpeppar
ca 150 ca 150 g kantareller
Marinad:
1/2 1/2 flaska enkelt rött vin
5 5 kryddnejlikor
1 1 tsk timjan
1 1 lagerblad
Sås:
1 1 dl vispgrädde
1 1 msk vetemjöl
2 2 msk rönnbärsgelé



Gör så här

1. Blanda marinaden. Lägg i haren och ställ den svalt över en natt. Sila marinaden och spara den.

2. Tärna fläsket och bryn det med löken i en panna. Lägg detta i en gryta. Bryn därefter harbitarna i pannan och krydda med salt och peppar. Lägg över dem i grytan. Slå på lite av marinaden

3. Småkoka under lock ca 1 1/2 timme eller tills köttet är mört. Lägg i katrinplommon och svamp efter 1 timme. Späd med resten av marinaden. Ta upp köttet, slå i grädden blandad med mjöl och koka såsen 10 minuter. Smaka av med gelé.


Av stovarjagaren - 2 juli 2009 15:49

Det behövs inga toppredatorer över huvud taget. Det största rovdjuret som lever i ett ekosystem benämns helt enkelt toppredator, men utan specifierad funktion eller uppgift.
Jag har själv argumenterat emot uppfattningen att arter behövs, har en funktion eller är viktiga, i det ekologiska systemet (vilket nu för tiden ständigt upprepas).
Denna fråga är inte biologisk, utan filosofisk. Tjatet om arternas funktion faller platt till marken om vi till fullo tar åt oss av Darwins förklaringsmodell. Varje art har ett enda syfte och det är att försöka överleva, på individnivå, med några undantag för de arter som lever i samhällen, bin t.ex De effekter som våra största rovdjur ger i naturen sköter människan bättre, humanare och billigare.
Våra rovdjursforskare försöker förgäves hitta uppgifter och fakta på att t.ex vargen behövs i vår natur men de kommer att få bita i det sura äpplet tack vare Darwin. Men rovdjurseliten (de som har det till yrke och sysselsättning) kan ju luras och få mängder av människor att tro att så är fallet, de har ju sina jobb att värna.
Hittills har forskarna emellertid misslyckats med att visa att närvaron av stora rovdjur gör något bättre för någon, däremot blir mycket sämre för många. På ställen som varit utan stora rovdjur under lång tid går det ej heller att visa att något blivit sämre, tvärtom har mycket blivit bättre för de som sluppit de stora rovdjuren. Ingen någonstans i världen, i någon världsdel, tillåts stora rovdjur nära människornas befolkningscentra. Undantag finns och det är på de platser där experimenten med den nya (30 år) galna rovdjurspolitiken drabbar ortsbefolkningen.



AV: Kennet Eriksson

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14
15
16 17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards