En stövarjägares liv

Alla inlägg under september 2009

Av stovarjagaren - 9 september 2009 21:37

Av stovarjagaren - 9 september 2009 21:18

Jag fick ett mail av Per Hållnissa som bodde i närheten av kruppa fäbod i sommars när varg attackerna ägde rum. Han vill visa Sverige att det inte bara är jägare som vill ha en ändring i dagens rovdjurs politik! Här nedan kommer hans berättelse.


23 juli 2009.


Fårägaren Olof Sjeldrup har märkt att ett ett får har blivit taget av vargen och informera Länstyrelsen i Dalarna om detta. De skickar upp en besiktningsman till Kruppa fäbod den 23 juli 2009. Jag Per Hållnissa har en fåbodstuga i Kruppa fäbod och blir informerad om att ett får har blivit taget av en varg. Jag ber att få följa med och titta på det skadade/döda fåret, som ligget ca 100 meter från vår inhängande tomt (gärsgård). När vi går i skogen visar Olof S rester av flera får, som har blivit dödade av rovdjur. Olof S informerar mig om att han har mist ca 15-20st får i år från midsommar till dagens datum. Sedan midsommar har mina föräldrar bott i en annan fäbodstuga på våran tomt; med andra ord så har rovdjuren - med största säkerhet varg - tagit 15-20st får i en omgivning/miljö inte långt ifrån människor - bara ca 100 meter. Vi fortsatte vår vandring och det var ingen vacker syn att se benrester och maginnnehåll från får ligga i skogen så nära vår tomt.


Vid ca kl 12.15, när vi har avslutat vår inspektion, märker vi att fåren, som befinner sig i ovankanten av fäbodvallen, beter sig oroligt. Olof S går till fåren, som befinner sig mot skogskanten, och kommer tillbaka till oss. Då händer det otroliga, att vargen, som gjorde fåren oroliga, springer ut från skogen och in på vallen bara ca 100-125 meter ifrån oss och slår ett får på höger bakben och biter ett stort hål i strupen och håller kvar fåren. Vi närmar oss fåret och när jag busvisslar, tittar vargen upp och släpper fåret och springer in i skogen igen. Olof S tar in alla fåren i hänget, som är utrustat med elstängsel. Fåret, som blev slaget av vargen, blev så svårt skadat, att det fick lov att avlivas. Det finns en videosekvens, som visar konditionen på fåret innan det fick lov att avlivas. Det som gör mig arg och orolig är vargens sjuka beteende. Vargen såg Olof S. Han visste, att det var människor i närheten, men han brydde inte om det. Hans jaktinstinkt är större. Efter denna händelse kontaktar besiktningsmannen från länsstyrelsen berörda personer (chefer) och informerar dem om vad han har sett. Det har kommit till min kännedom, att det är ca 7-9 vargar i detta revir och att de också har valpar. De stora vargarna har ett sjukt beteende, d v s de är inte skygga för människor Deras jaktinstikt är större. Jag frågande besiktningsmannen, om en varg kan gå till anfall mot en vuxen människa och han sa att normala fall så gör de inte det. Då frågande jag om en varg kan gå till anfall mot ett litet barn (ca 4år) och då var han inte så säker på att de inte skulle göra det. Ca 2 timmar efter denna attack träffar jag Olof S igen. Han säger då, att ett annat får har blivit dödat av vargen efter ovan attack i samma område.


Jag har varit i Kruppa fäbod på lediga tidet skollov e t c sedan jag var knappt 1år gammal. Mina föräldrar tog med mig och min bror vi bodde då nordväst om Stockholm så ofta de kunde bara för att här kunde de släppa ut oss så att vi kunde leka utan att vara rädda för bilar etc. Jag har varit här på lediga stunder ända tills idag och jag är 42 år gammal. Man kunde då gå ut i skogen och plocka hjortron och blåbär osv. Jag skulle aldrig göra det idag, jag känner stor olust att gå ut i skogen pga av rådande situation. Jag har idag en dotter på fyra år, som tycker om att vara i fäboden och titta på fåren och plocka blåbär osv. Tyvärr går det inte. När min dotter är på tomten, som är inhägnad med gärdsgård, går jag eller farmor alltid med henne med ett avstånd på max en meter, Det är helt sjukt men tyvärr inte att överreagera Jag har bara en dotter och jag vill inte mista henne till vargarna. Jag förklarade min olust känsla (för besiktningsmannen) att vara i min fäbod med min dotter med dessa sjuka vargar i området. Han förstod min olust och sade, att något måste göras åt situationen. Det har säkert funnits rovdjur i marken runt vår fäbod förut: björn,. lo och kanske någon varg, men nu har något hänt med balansen. Det är för mycket rovdjur runt vår fäbod och i området runt Skattungbyn-Orsa och för litet mat för dem - älg e t c så de söker annan föda så som får. Jag tror, att om man tar hem fåren från fäboden, kommer säkert vargen att söka sig ner till Skattungbyn ca 8 km för att söka föda, Det har varit många incidenter i detta område med varg.


Efter denna händelse ansökte Olof S skyddsjakt. Jag pratade med Olof S och frågade om han har fått något svar. Det blev ett avslag igen. Vad krävas för att få ett beslut om skyddsjakt ? - att min fyra åriga dotter ska bli attackerad?


Olof ber jägare i byn med omnejd om hjälp att vakta hans får på fäbodvallen på dagen så att inte vargen äter upp alla hans får. På grund av alla incidenter med varg inblandad, så ställer flera jägare upp, så nu har vi jägare beväpnande med gevär inne på fäbodvallen och på natten tar han in får i hänget med elstängsel runt. Jag känner stor olust över denna situation, Jag känner inte att jag kan lämna min dotter ensam att leka på tomten, utan hon måste högst vara en meter från en vuxen. Citat från besiktningsmannen från länsstyrelsen "Sunt förnuft" 

Bert Eriksson svarar att han förstår deras oro, för vargar och björnar är ju vilda djur och att han inte kan ge ett entydigt svar på den frågan, utan det sunda förnuftet bör råda i en sådan här fråga. Och mitt sunda förnuft säger mig att jag inte kan lämna min dotter själv på våran inhägnade tomt utan måste vara med henne hela tid med ett avstånd av max en meter. Mitt sunda förstånd säger också att den kan inte vara normalt att ha den situation.


Tisdagen 28 juli 2009.


Min bror har varit ute och tvättat sig och kommer in och hälsar på mig kl är ca 8.30 Vi ser, att fåren går ner mot Granån efter bilvägen och sedan hör vi två gevärsskott. Vi träffar jägarna och de berättar en sjuk händelse till. Vargen smyger upp i ryggen brevid den beväpnade jägaren och försöker att ta ett får bara 2 meter ifrån honom. Han skjuter två skott men ”tyvärr så blir det inte träff”. Det var tur i oturen att det inte blev någon träff eftersom jägaren kunde ha blivit straffad eftersom vargen är fridlyst. Detta anmäls till polis och de kommer upp och gör en polisanmälan. Jag pratar med dem och vill, att det ska vara omnämnt i rapporten, att detta skede endast 100-125 meter från vår inhägnade tomt.


Jag känner ännu större olust för mig själv och min dotter. Vi är instängda på vår tomt och inte ens där känns det säker för min dotter.


Onsdag 29 juli 2009.


Nu har jag fått nog. Jag vill inte vara kvar här och känna mig osäker för min dotter. Vi åker hem till min sambo i Johanneshov, där vi bor.


Vi hade tänkt att åka upp på vår ledighet i augusti men vi kommer inte att göra det pga att jag inte vill ha denna olustkänsla, när jag är ledig och ska koppla av Det blir istället, att man är på spänn hela tiden.


Men nu är det människor, som bor i denna miljö, och, som försöker att driva jordbruk etc för att bevara mångfalden, men jag tror att folk börjar att tappa tålamodet med detta daltande med dessa rovdjur. När det var en varg synlig i Stockholmsområdet för några år sedan, då blev det lite stressigt för ”inte kan väl vi ha en varg i Stockholmsområdet? Dom kan ju vara farliga, men vi ska ha väldigt många rovdjur i Värmland och Dalarna för de är så exotiskt.”


Mina funderingar:


Om man vill ha kvar fäbodar (kulturarv), måste man se till att folk kan vara där. Det krävs en del arbete för att hålla dem i skick.

Om man då tänker: ”Vi tar bort fåren från fäbodarna så försvinner rovdjuren och allt blir bra”. Nä jag tror inte det. Fäboden kommer att växa igen och rovdjuren kommer att söka föda i byarna omkring.


”Men om man har en stuga i skogen så får man väl tåla lite”. Ja det kan väl tycka men som jag har nämnt ovan så har det inte alltid varit så här sjukt Det har säkert varit rovdjur runt fäboden men inte så många och mer älg etc, som de har kunnat äta. När det blir mindre älg och mer rovdjur så räcker inte maten för dem utan då blir det tamboskap. Jag kan tänka mig rovdjur men i rätt balans så att det blir ett sunt beteende från deras sida dvs när människor kommer så ska de vara skygga.


Kommer jag att fortsätta att tillbringa mina ledighter i fäbod och hålla den i skick? Som det känns nu är det ingen avkoppling utan bara en stor olustkänsla.


Politiker och andra befattningshavare: Ta tag i denna rovdjursfråga ordentligt innan den blir för stor. Jag har träffat folk, som har mist sina familjemedlemmar(hundar) till rovdjuren och för inte så länge sedan blev en skogsarbetare attackerad av en björn bara ca 5km från Kruppa fäbod. Det är en sak att sitta på sin trygga kammare och säga att rovdjuren är skygga för människor och att vi ska ha kvar dem till varje pris. Men jag har sett med mina egna ögon, när en varg attackerar ett får i närheten av oss människor och jag lovar att får man inte upp pulsen och adrenalinet då så händer det aldrig. Efter denna vargattack tror jag inte att så många av er vill gå in i skogen med era små barn och plocka bär. Med mina erfarenheter betraktar jag inte vargen som skygg. Den behöver inte känna rädsla för människor, eftersom den inte jagas p g a att den är fridlyst. Dess jaktinstinkt är större än rädslan för människor.


När jag har framfört min olust över denna situation, får jag medhåll från personer, som representerar länsstyrelsen, men när jag ber om ett uttalande medan jag filmar så är det stopp. Dessa personer är säkert erfarna och vet att det är en ohållbar situation men besluten tas längre ifrån verkligheten bakom något skrivbord i Stockholm eller kanske Bryssel.


Skyddsjakt ansökan har avlsagits av Lännstryrelsen i Dalarna se länkar http://www.w.lst.se/template/Forminfo.aspx?id=9252 och http://www.w.lst.se/upload/30/Yttrande%20Skyddsjakt%20Varg%20Kruppa%20fäbod%20090730.pdf

Av stovarjagaren - 8 september 2009 20:09

Alla jägare i norra sverige kan vara intresserad av att rösta på denna webbfråga.


http://www.de5stora.se/webbfraga/resultat.asp?FrageID=34&Voted=1

Av stovarjagaren - 8 september 2009 19:23

Natten till lördag revs 23 lamm till döds i en hage på Toarps Säteri i Gällstad.
– Med stor sannolikhet är det en varg, säger Tommy Berglund, besiktningsman på länsstyrelsen.

Tommy Berglund från länsstyrelsen undersöker ett av de lamm som dödats av en varg i Toarp.
Ägaren Keith Olsson hittade de döda lammen vid halv åttatiden på lördagsmorgonen. Det är första gången som han råkar ut för något liknande.
– Det känns tragiskt. Dels för de döda djuren och dels för att det är en traumatisk upplevelse för de andra djuren i hagen, säger Keith Olsson.
I hagen fanns närmare 300 lamm som skiljts från tackorna för att klippas. Tre av de döda lammen var helt uppätna medan tjugo andra var ihjälbitna.
– Vargen använder det här som skafferi. De äter ju även as, säger Tommy Berglund.


Läs mer:http://www.ut.se/nyheter/varg-rev-23-lamm-i-toarp(1507367).gm#comments



Kommentar: Idag så demostrerade WWF,SNF,SRF och djurs skyddet sverige mot att det kanske blir varg jakt i vinter. Vad dom vill är att vargen ska få tillbaka sin ekologiska roll i naturen, men hur ska det gå till? Nu finns det gott om mat i skogarna och ändå äter dom tamboskap så det går härligt till. och varför gör dom det? ja tänk er själv om ni var en varg, vad skulle ni käka? ett gäng lamm i en hage eller en galen älg som springer och gör utfall? Vart än vargen dyger upp så kommer den ställa till med problem för tamboskaps ägare, finns det tillräklit med pengar för att skydda alla djurbesättnigar?  

 

Det är annat i norge just nu

 

"Om vi nu bortser från sv (ett litet kommunistparti ungefär som vp i Sverige) så har alla övriga partier lovat att det norska kulturlandskapet och den fria betesrätten skall bevaras.
Ett problem är att rovdjuren trivs bäst där billig tillgång till betesmark är den enda ekonomiska fördelen som lantbruksföretagen i dessa områden har i förhållande till jordbruk i övriga landet. Denna ekonomiska fördel är inte särskilt stor och själva belägenheten i glesbygd medför i sig både kostnader och besvär.
Detta innebär att till och med ett tämligen lågt rovdjurstryck gör företagen olönsamma, vilket på sikt självklart gör att all köttproduktion som baseras på bete av icke odlad mark kommer att upphöra. Detta kan inga bidrag till stängsel eller annat ändra på. Det är mycket mera än stängsel som avgör; jakt, bärplockning och fritidsliv är av väsentligt värde och förlust av dessa möjligheter väger tungt.
Samtliga partier utom sv har därför kommit med olika lösningar, längst har Frp och sp gått, båda dessa partier har lovat att arbeta för att varg i princip skall utrotas i Norge. Övriga partier har lite luddiga idéer om hur det skall kunna gå att behålla några vargar, några tycker att man skall betrakta de strövargar som kommer från Sverige som tillräckligt. 
I Norge värdesätter man uppenbart två miljoner FÅR högre än vad Sverige värdesätter en miljon MÄNNISKOR. Ska det vara så??"

 

citerat:RFeynman

Av stovarjagaren - 8 september 2009 18:55

Ja jag läste dagens länstidning från jämtland, där som alla andra tidningar så finns det alltid en rovdjurs romantiker! Han går till hårt angrepp mot JRF som uttalade sig http://www.jaktojagare.se/se/article.php?id=390241&context=60321 sedan en varg dödat en hund i jämtland. Och visst, det kan låta otroligt hemskt i andras öron att vissa vill ha 0-vision på vargen, men tänk er själv när ens störst intresse i livet är hotat av ett djur som inte är svenskt och kostar oss miljoner KR! Att några ekologister försöker övertyga vår svenska myndigheter att sånt är bra är för mig helt obegripligt, men just nu är världen i en "grön" våg och allt som är djur och natur är "hotad" så helst ska naturen få sköta sig själv och vi människor ska beskåda den på avstånd!


Sen har LST i jämtland gått ut med att chansen att få hunden dödad av var är en på 9000 jaktdagar, och då är den beräkningen från ett etablerat vargrevir http://ltz.se/ledaredebatt/ledare/1.1336761. Men grejen är att folk som just nu bor eller jagar i ett revir har antingen slutat eller så är jaktdagarna med hund väldigt få. Jakt med drivande hund är nästan omöjlig att genomföra, antingen så jagar man runt byarna eller så jagar man inte alls. Under älgjakten så hoppas dom flesta hundförarana att vargen ska bli skrämd av att det rör sig mycket folk i skogen. Men all träning i skogen innan jakten är som svår att genomföra! Alltså kan statistiken låta bra för öronen, men har nån tänkt att 200 vargar kan göra så mycket skada? tänk er om vi har 1000 vad skulle hända då???

Av stovarjagaren - 7 september 2009 19:49

Jag hade skickat några frågor till Johan Nyqvist som jobbar på västerbotten LST och ställt några frågor rörande varg i västerbotten, jag är tacksamm att han svarade på mina frågor! Tack Johan!


1. Man har läst hela sommaren om vargar i norrbotten och jämtland, finns det några säkra obseravtioner i västerbotten också?


Svar:

Vi har inga helt säkra observationer av varg i Västerbotten från sommaren 2009. Däremot finns indikationer på att en eller två ensamma djur kan ha rört sig i länet.


Länsstyrelsen har fått in några uppgifter av människor som sett djur som de bedömt vara varg; utanför Skellefteå i maj, i Borgafjäll i juli, och utanför Lycksele i juli (en kvinna som fick en hund skadad av ett varglikt djur).


Länsstyrelsen har inte kunnat bedöma om det var varg eller ej vid dessa observationer, då det antingen inte funnits spår på platsen, eller då rapporten kommit till Länsstyrelsen alldeles för sent.


Vid angreppet på stövaren i trakterna av Skråmträsk igår 23 augusti bedömer Länsstyrelsen att det med största sannolikhet rörde sig om varg.


2. Om det nu skulle komma en varg och etablera sig i västerbotten och att den är av östliga gener, skulle den vara viktigare än rennäringen då?
Skulle den få bilda revir och få valpar?
Har ni resurser att täcka upp för dom skador för en sådan etablering?


Svar:

Bedömningen om en varg kan finnas kvar i ett område eller inte tas i varje enskilt fall utifrån de problem och de skador som uppstår. Det finns ingen anledning att plocka bort en varg som inte orsakar några problem. Å andra sidan kan även östliga vargar plockas bort om de blir för besvärliga, vilket ju hände i Ringvattnet, Jämtland för några år sedan.


Om det finns resurser för att täcka skador som en eventuell vargetablering i Västerbotten skulle kunna förorsaka är en fråga som borde ställas till Sametinget och regeringen.  Det är dessa instanser som ställer till förfogande medel för rovdjursersättningarna.


3. Vi ser dagligen vad som händer i mellan Sverige med varg vs djurbesättningar, hur har ni det i västerbotten om vargen etablerar sig? Kommer det finnas pengar att ansöka om när man vill ha rovdjursstängsel? Kommer ni acceptera att vargen får härja fritt bland tamboska?


Svar:

Det är ingen som accepterar att en varg eller något annat rovdjur härjar fritt bland tamboskap. Det är väldigt få rovdjursindivider som fokuserar på tamdjur. Rovdjur som gör det ändå betraktas som problemdjur och tas normalt bort ganska fort.


Antalet djurbesättningar i Västerbotten är lågt jämfört med mer sydliga områden. Det finns ett klart samband mellan hur många tamdjur som finns och hur många som angrips av varg. Det stora problemområdet kring varg i Västerbotten rör renskötseln, inte tamdjur eller jakthundar.


4. Ja till sista frågan, hur ser du själv på dagens rovdjurspolitik? Tycker du att man ska lägga bestämmande rätten närmare folk som blir berörda? eller ska det få fortsätta styras från större städer?


Svar:

Vi välkomnar de förslag som har lagts angående en starkare regionalisering av rovdjurspolitiken, så att beslut tas närmare de som direkt är berörda av rovdjuren. Vi får se vilka beslut riksdagen tar i denna fråga till hösten, men allt tyder på att det blir en ganska långt gående regionalisering av rovdjursbesluten.

Av stovarjagaren - 7 september 2009 13:41

En älghund blev i fredags dödad i en varg…attack. Hunden som har använts mycket för eftersök var ute på träning i närheten av Hjärtum då den försvann.
Tidigt på lördagsmorgonen hittade ägaren hunden ihjälbiten.

Hundägaren, som vill vara anonym, hade både vargpingla och sändare på sin hund ute i skogen. Efter en stund försvann hunden och ägaren försökte pejla, men det blåste vilket försvårade sökningen.

– Vid 18-tiden fick vi en signal och gick i riktning mot den. Vi hörde vargpinglan och fick en stark signal. Jag visslade på hunden, men så tystnade pinglan, berättar hundägaren.


Läs mer: http://ttela.se/start/lillaedet/1.569505


Läs mer:http://www.gt.se/nyheter/1.1696623/hund-slets-ihjal-av-varg


kommentar: Nu har ännu en jakthund dödats, det är lika tragiskt varje gång en hund dör när den arbetar i skogen. men det är alltid lite mer tragiskare när en varg slår till. Sen är det ännu mer tragiskare att se folk som aldrig kommer bli drabbade sitter och ond gör hundägaren. Han har ställt upp i vått och torrt på eftersök helt gratis. Vem kommer att göra dessa eftersök i framtiden? Det är helt omöjligt om man inte får ha en lös hund som kan jaga i kapp ett skadat vilt och ställa det. inte ens världsmästaren i terränglöpning skulle hinna ikapp en älg på 3 ben. Och vem ska göra eftersöken på en skadad björn? Ställer nån upp och gör hundarnas jobb?? Ja ni ser att det negativa väger ganska kraftigt upp det posetiva med stora stammar av rovdjur. Håll allt på en nivå som gör att det går att leva på landsbygden. låt dom få tillbaka sina liv som dom hade på 90-talet! varje kommun skulle få rösta om detta! Då ser vi ett snabbt och bra resultat, varför är regeringen så rädd för att göra något sånt?

Av stovarjagaren - 7 september 2009 09:12

1 augusti 2009: En ensam varg i Blekinge dödar två ettåriga lamm och skadar en kalv. 10 augusti 2009: Samma varg slår till och dödar sju får i Truseryd i Blekinge, samma varg tros totalt ha rivit 28 får i sommar. 15 augusti 2009: En misstänkt vargattack sker i Simlångsdalen i Halmstads kommun. Ett får har rivits och bara skelettet och lite ull finns kvar på platsen. 20 augusti 2009: Minst 16 får dödas vid ett misstänkt vargangrepp i Hjärtum, söder om Trollhättan. 23 augusti 2009: En jakthund tvingas avlivas i Skråmträsk utanför Skellefteå efter att ha attackerats av en varg


Och detta är bara en liten del av det som hänt i sommar, det har varit flera attacker från skåne i söder till norrbotten i norr. Och nu är det bara varg attacker som jag räknat upp, inte björn,järv och lo! Alla förstår väll att allt kostar pengar det som rovdjuren ställer till med, pengar som det oftast saknas i våra inlands kommuner! Pengar som kanske skulle kunnas användas till sjukvård,äldervård och barnomsorg. Eller vad tycker ni? Är djur mer värd än människor? Tragiskt att vi lever i ett sånt välfärdsamhälle där mat inte är ett problem utan den finns på ica, och att folk hellre låter ryska vargar leva på vår svenska natur!

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards