En stövarjägares liv

Direktlänk till inlägg 18 juli 2010

Utdöendestory‏ av Eirik Granqvist

Av stovarjagaren - 18 juli 2010 11:54

 

Hur står det till med arterna och utdöendena i naturen?

 

Frågan har aktualiserats mycket under senare tider när "forskarna" oroar sig för inavel bland de svenska vargarna som i verkligheten består av ett sammelsurium som dels har hämtats från Finland, Sibirien och Estland samt dels tydligen uppstått genom spontan pånyttfödelse och jungfrufödsel i Värmland. Dessutom har flera varit beblandade med slädhundar. De blir då lättare stationära. En vild varg är oberäknelig i sina vandringar. Samlingen är minsann brokig. Denna min utsago kommer självfallet att dementeras hårt men är inte desto mindre sann. 

 

En i den nordiska naturen likt i Alperna och Pyreneerna verkligen hotad art är den människa som ännu försöker fortsätta ett naturnära liv och få sin utkomst av det. Man gör allt för att möjligheten till att leva på naturnäringar skall omöjliggöras. Linkoladoktrinen om en människotom natur har börjat tillämpas. Människan skall bort från naturen och bo i bostadscentra. Jakten skall helst helt förbjudas så att den människotomma naturen får sköta sig själv på ett jungfruligt vis med en naturens jämnvikt som inte existerar i naturens verklighet där det råder en ständig kamp mellan starkare och svagare. Detta är fanatikernas orealistiska drömmar.

 

Jag har bland annat beskyllts för att sätta människan som art på en piedestal när jag gått emot den veritabla odlingen av den kinsesiska fiskeskarven (mellanskarven) som hämtats till Europa av människan och nu omöjliggör yrkesfisket. Jo, jag försvarar nog människan som är min egen art och jag försvarar rätten till ett liv på landsbygden och ett liv med kvalitet för den som ännu vill leva naturnära och njuta av naturens "frukter". Jag sörjer djupt den minskande kunskapen om naturens realiteter och fabulerandet kring domedagsprofetior.

 

Jag är djupt bekymrad över svartmålandet av tillvaron och den förintelsepropaganda som bedrivs i naturskyddets namn. Denna internationella "gröna" propaganda som bedrivs med en oerhörd kraft strävar så vitt jag kan förstå till ett maktövertagande och bör självfallet bekämpas. 

 

Klimatuppvärmningspropagandan har nu avtagit eftersom jordens normala klimatcykel efter senaste vinter visar att vi är på väg in i en kallare period med varma somrar och bistra vintrar. Jordens magnetfält förändras vilket åstadkommer friktion mellan kärnan och jordskorpan vilket i sig medför ökad kontinentaldrift med jordbävningar och vulkanutbrott. Människan rår varken för klimatvariationerna som pågått sedan jorden uppstod eller kontinentaldriften. Nu måste man försöka med någonting annat.

 

 I Hufvudstadsbladet debatteras nu utdöendena, ett fenomen som man igen börjat köra hårt med. Inom inget annat område tycks det vara tillåtet att ljuga lika friskt som inom naturskydd och religion. Allt verkar tillåtet och man ljuger friskt.

 

Jag kommenterar en del av  uppgifterna i en färsk insändare angående den accelererande artutrotningen. "Flera arter utplånas per timme på grund av vår slöserikultur." "Enligt professor Hanski kommer hälften av jordens arter att förintas av människan". Pentti Linkola berättade i ett skriveri i tiderna i Helsingin Sanomat att en art dog ut var trettionde sekund på jorden.

 

Hur står det till i verkligheten? Det senaste året för vilket vi har statistik tillgänglig är 2008. Då beskrevs 18 225 nya arter för vetenskapen! De flesta var insekter men bland de nya arterna finns också stora däggdjur. Sedan Linné började bokföra arterna har 1,8 miljoner arter beskrivits. Under de senaste femtio åren har ingen ryggradsdjursart med säkerhet dött ut på hela jorden. Bara några osäkra raser och underarter men numera vet ju inte folk ens skillnaden mellan arter och raser. Skillnaden är dock enkel att förklara. Jag själv och en bushman är raser av samma art. En gorilla och jag är däremot olika arter.

 

2006 meddelade WWF att yangtse delfinen i Kina dött ut men nu har man åter hittat totalt ett femtiotal levande. Eventuellt har en firre i en göl i Mojaveöknen dött ut men det är osäkert. De ryggradslösa djuren har vi inte en sådan kontroll på att vi ens vet när en art eventuellt dött ut. Vi känner endast till ca 300 arter som dött ut under historisk tid. I och för sig är de redan för många men flera av dem vet vi inte med säkerhet om de ens funnits till och flera har varit raser av ännu levande arter. Var finns massutdöendena i vår tid? De är enbart fantasiprodukter!

 

Vi bör bekämpa nedsmutsning men vi får inte predika domedag och ta bort livsglädjen av våra barn och våra medmänniskor. Njut av naturen och allt liv i den! De flesta arter ökar i antal! Detta har jag många gånger påpekat och kommer säkert att göra det igen!

 

Eirik Granqvist

Professor vid Shanghai Science & Technology Museum.

Tidigare bl.a Överkonservator vid Zoologiska Museet vid Helsingfors Universitet.


 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av stovarjagaren - 3 april 2013 10:10


    Jag erhöll idag tidningen Jägaren och upptäckte att allt går framåt och allt förändras i vår värld. Förr såg en varg ut som en varg men numera får den se ut hur som helst. Pärmbilden på det i dag erhållna exemplaret av Jägaren visar nämligen...

Av stovarjagaren - 8 februari 2013 11:31


  Hej, Som ni ser så har inte mina inlägg duggat tätt den senaste tiden. De beror på att tiden och orken inte räcker till. På jaktfronten har de inte hänt så mycket. Jakten är i stort sett över. Snön och skare sätter stopp för all jakt med ...

Av stovarjagaren - 25 januari 2013 13:19


  Hej, I helgen kommer det att hållas ett unghund-SM för Hamiltonstövare att genomföras. Hittills är det 60 hundar anmälda. Villkor för deltagande: Hunden (Hamiltonstövaren) får ej ha fyllt 4 år den dagen som provet genomförs. Pr...

Av stovarjagaren - 17 januari 2013 13:07


  (En extremt viktig varg i Sverige, men på andra sidan östersjön kallas dom hybrider)   Då får alltså den extremt viktiga ”varg” tiken leva kvar ett tag till. Förvaltningsrätten i STOCKHOLM tog beslutet idag att skyddsjakten på gu...

Av stovarjagaren - 14 januari 2013 10:25

  Hej,   När man har en bit att köra till sin jaktmark så är det svårt att avgöra hur vädret ser ut dit man ska. De blir som svårt att planera om man verkligen ska fara ut eller inte. I lördags var det en sån dag som gjorde att man tvekade. Fö...

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards