En stövarjägares liv

Direktlänk till inlägg 22 augusti 2012

Börja tänk om!

Av stovarjagaren - 22 augusti 2012 14:00

 

De år jag suttit som ledamot i Västerbottens Stövarklubb har jag förgäves sökt ett svar på varför det är så få unga människor som söker sig till oss stövarjägare. Svaret är ganska enkelt, vi är tyvärr inte lika intressanta eller attraktiva som för kanske 20-30 år sedan. Då bodde man som ung kvar längre ute på landsbygden och man hade inte så många andra alternativ än att jaga eller fiska. Valet att skaffa sig en stövare då var nog enklare än vad det är idag. Nu flyttar man in till ett större samhälle eller stad i ung ålder och börjar skolan. Sen finner man att det finns så mycket andra intressen och saker att göra så jakten kommer i sista hand och tanken att köpa en stövare finns knappt. Nu ser vi inom Stövarklubben att medlemmarna blir äldre och färre. Vi skriker om ny rekrytering av unga stövarägare och det ska helst ske så snabbt som möjligt. Men vart ska vi då ta dessa unga förmåger ifrån? Hittar vi dom i städerna eller ute på landet? Självklart finns den större delen av yngre människor inne i städerna. Men är det dom vi ska försöka rekrytera? Slita upp en trött 15 åring för att följa med ut på har/rävjakt? En yngling som heller sitter uppe halva nätterna och lirar tv-spel med polarna. Finns jaktintresset där så skulle han inte sitta och spela tv-spel (tror jag). Så var då inte jag! De få unga som bor kvar ute på landet det bor ju kvar där av en anledning. Köra skoter, fiska eller jaga. Något mycket mer finns inte att göra. Och förmodligen har de föräldrar eller andra släktingar som jagar. Dessa ungdomar har ju redan blivit inskolad i tidig ålder och där är chansen större att de skaffar sig en stövare när det kan och får. Men de blir inte så många, och vi kommer varken hinna eller kunna balansera upp medlemstappet. Hur ska vi då göra? Vi ska börja kolla lite bredare, leta bland vanliga jägare i åldrarna 20-65 år. Där har vi nog en större chans att finna nya medlemar som kan tänka sig köpa en stövare. Att enbart försöka år efter år med yngre folk går ju tydligen inte. Man satsar på ungdomsjakter och ungdomsläger men det brukar oftast mynna ut till ingeting. Tänk om vi försökte annordan jakter och läger för lite äldre människor med jägarexamen. Människor som kanske står och väger över om vilket intresse det ska satsa på resten av sitt live. Ska det bli golf, resa eller kanske jaga? Det har kanske också fått vuxna barn som klarar sig själv, och inte har det där måstena. Utan nu tänker det börja med ”sitt” liv igen. Att istället ta med en jobbarkompis eller granne kan ge större effekt än att tvinga upp en trött 15-åring. Varför kan det ge större effekt? Jo, lyckas man göra folk intresserad av stövare och att de sedan köper en gör ju så att den kommer in i en familj där det finns barn. Barnen blir känd med stövare och dess jaktform. De får redan i tidig ålder en uppfattning om vad det handlar om. Senare i livet kanske de också köper sig en stövare och tar med sig sina barn. Börjar man få en positiv cirkel igen så kommer inte tappet att bli så stort om några år. Så stirra er inte blind på ungdomar utan kolla och tänk lite bredare vilka målgrupper vi ska försöka nå. Nu säger jag inte att vi ska sluta att försöka få ungdomar intresserad av jakt. Jag vill bara upplysa om att vi glömmer bort en stor målgrupp om vi bara håller oss till de yngre.

 
ANNONS
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av stovarjagaren - 3 april 2013 10:10


    Jag erhöll idag tidningen Jägaren och upptäckte att allt går framåt och allt förändras i vår värld. Förr såg en varg ut som en varg men numera får den se ut hur som helst. Pärmbilden på det i dag erhållna exemplaret av Jägaren visar nämligen...

Av stovarjagaren - 8 februari 2013 11:31


  Hej, Som ni ser så har inte mina inlägg duggat tätt den senaste tiden. De beror på att tiden och orken inte räcker till. På jaktfronten har de inte hänt så mycket. Jakten är i stort sett över. Snön och skare sätter stopp för all jakt med ...

Av stovarjagaren - 25 januari 2013 13:19


  Hej, I helgen kommer det att hållas ett unghund-SM för Hamiltonstövare att genomföras. Hittills är det 60 hundar anmälda. Villkor för deltagande: Hunden (Hamiltonstövaren) får ej ha fyllt 4 år den dagen som provet genomförs. Pr...

Av stovarjagaren - 17 januari 2013 13:07


  (En extremt viktig varg i Sverige, men på andra sidan östersjön kallas dom hybrider)   Då får alltså den extremt viktiga ”varg” tiken leva kvar ett tag till. Förvaltningsrätten i STOCKHOLM tog beslutet idag att skyddsjakten på gu...

Av stovarjagaren - 14 januari 2013 10:25

  Hej,   När man har en bit att köra till sin jaktmark så är det svårt att avgöra hur vädret ser ut dit man ska. De blir som svårt att planera om man verkligen ska fara ut eller inte. I lördags var det en sån dag som gjorde att man tvekade. Fö...

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En stövarjägares liv med Blogkeen
Följ En stövarjägares liv med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se