En stövarjägares liv

Direktlänk till inlägg 22 november 2012

Stövarprofilen del 8

Av stovarjagaren - 22 november 2012 08:27

     

Hej kära vänner


mitt namn är Anders Holmberg och är född och uppvuxen i Svenstavik i Jämtland. Mitt liv som stövarjägare började vid 3 års ålder då jag följde med min far på hans axlar och fick höra våra stövare driva haren. Stövare har alltid funnits i vårat hem så länge jag levt. Idag vid 27 års ålder ja då är jag en av dom galnaste i denna jaktform (har andra sagt), för mig är harjakten en livsstil och utan den skulle jag som person vara väldigt tom av glädje. Många säger köp en älghund det är ju så mycket mer spännande men jag undrar vilken som har den bästa hunden, en älghund tappar bort 300 kg älgar medan min stövare jagar en hare på 3-4 kg en hel dag. Men allting har inte bara varit stövarjakt då jag hade en helt okej hockeykarriär där jag fick chansen att leva på denna idrott, det var en dröm som gick i uppfyllelse men vid 20 års ålder. Gick jag in i väggen och hade för höga krav som ledde till att jag fick prestationsångest och fick hjälp via läkare att ta mig tillbaka i livet. Det är där min nuvarande hund Asplidens Matilda kommer in i bilden genom att bli sjukskriven och en hund som inte jagade riktigt bra. Hon hjälpte mig att komma ut i skog och mark, för att försöka få till en hund som idag är Jch även min första Jch hund. Hon fick mig att få tillbaka glädjen och sen 2008 har jag uppfyllt en ny dröm, jag började filma och redigera harjakterna och sitter nu i dag på tre st gjorda Harjaktsfilmer som jag är väldigt stolt att ha gjort. Att filma harjakt är inte världens enklaste sak det gäller att låta videokameran vara på för att försöka få med skallet och att även vara beredd på att haren dyker upp när som helst. För alla som jagar hare vet hur fort en hare försvinner. För mig personligen måste jag nog få säga att en vit hare på barmark är nog det bästa man kan uppleva. Skrikupptagen en stövare gör är så att det bara kryper till i kroppen av lycka. Vid 2009 så blev jag invald att jobba med finnstövarföreningens tidskrift och det är en väldigt rolig grej att få göra som jag är stolt över. Sitter även i dag med i Jämtland / Härjedalens stövarklubb och sköter om hemsidan plus en del annat. Ifjol blev jag även klar som utbildad stövardomare och det är en sak som får mig att se vilka hundraser och absolut se vad man har för hund där hemma. Idag är ju utvecklingen med jaktfilmer enorm och jag själv sitter jag nu och jobbar för fullt med en ny harjakt på dvd där jag även lyckats filma upptag med min hundkamera. Gör som många andra besök min hemsida på www.harjakt.com


Anders Holmberg

 

 
ANNONS
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av stovarjagaren - 3 april 2013 10:10


    Jag erhöll idag tidningen Jägaren och upptäckte att allt går framåt och allt förändras i vår värld. Förr såg en varg ut som en varg men numera får den se ut hur som helst. Pärmbilden på det i dag erhållna exemplaret av Jägaren visar nämligen...

Av stovarjagaren - 8 februari 2013 11:31


  Hej, Som ni ser så har inte mina inlägg duggat tätt den senaste tiden. De beror på att tiden och orken inte räcker till. På jaktfronten har de inte hänt så mycket. Jakten är i stort sett över. Snön och skare sätter stopp för all jakt med ...

Av stovarjagaren - 25 januari 2013 13:19


  Hej, I helgen kommer det att hållas ett unghund-SM för Hamiltonstövare att genomföras. Hittills är det 60 hundar anmälda. Villkor för deltagande: Hunden (Hamiltonstövaren) får ej ha fyllt 4 år den dagen som provet genomförs. Pr...

Av stovarjagaren - 17 januari 2013 13:07


  (En extremt viktig varg i Sverige, men på andra sidan östersjön kallas dom hybrider)   Då får alltså den extremt viktiga ”varg” tiken leva kvar ett tag till. Förvaltningsrätten i STOCKHOLM tog beslutet idag att skyddsjakten på gu...

Av stovarjagaren - 14 januari 2013 10:25

  Hej,   När man har en bit att köra till sin jaktmark så är det svårt att avgöra hur vädret ser ut dit man ska. De blir som svårt att planera om man verkligen ska fara ut eller inte. I lördags var det en sån dag som gjorde att man tvekade. Fö...

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En stövarjägares liv med Blogkeen
Följ En stövarjägares liv med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se