En stövarjägares liv

Direktlänk till inlägg 8 februari 2013

En lite uppdatering och ett brev från Eirik!!!

Av stovarjagaren - 8 februari 2013 11:31

 

Hej,


Som ni ser så har inte mina inlägg duggat tätt den senaste tiden. De beror på att tiden och orken inte räcker till.

På jaktfronten har de inte hänt så mycket. Jakten är i stort sett över. Snön och skare sätter stopp för all jakt med hund. Men såhär är det att vara löshundsjägare i dom norra delarna av Sverige. Händer det inte något extra med vädret den närmsta veckan så får vi ställa in oss på nästa jaktsäsong.


På ”varg” fronten har det hänt dessto mer. Junsele tiken lever fortfarande och mumsar i sig renar för fulla muggar. De gröna hulliganerna lyckades hitta ett kryphål och anmälde SKYDDSjakten till förvaltningsrätten som stoppade jakten. Urvalsjakten på några få vargar lyckades de också stoppa genom samma kryphål. Dom är väldigt finurliga bevarandesidan. Frågan är ju om de här kommer gynna deras mål? Folk och EU börjar lessna på deras gnäll hela tiden. Och vargen som de värnar om så mycket kommer nog få lida mest av det här. Men som vanligt bryr det sig varken om vargen eller människorna som drabbas av vargen. Fortsättning lär följa…………………..


Ett klipp från BBC om den så kallade "urvalsjakten" som blev stoppad.


Och här är ett klipp från Jakt och Jägare om hur farligt det är att flytta runt vargar i landet...Fick ett intressant mail i veckan, tänkte publicera det här. Eftersom det rör våra grannar i öst och hur det också misslyckas med naturvården. Här kan ni läsa upphovet till brevet


Jag anklagar! (Emile Zola: J'accuse!)


Nar jag skriver detta befinner jag mig som gammal pensionär för en begränsad tid sysselsatt med professors uppgifter, undervisande i Naturens Bok vid Chongqing Museum of Natural History i Kina. Detta via ett FN organ. Kina förefaller mig som ett frihetens land jämfört med dagens Finland där två ministerier nu samarbetar intensivt för att förgöra landsortsbefolkningens livskvaliteter och utkomstmöjligheter. Man skyr inga medel. Detta kunde inte ske i dagens Kina. Inte heller i mitt andra medborgarskapsland Frankrike. Jord och Skogsbruksministeriet tillsammans med Miljöministeriet samarbetar intensivt mot landsortsbefolkningens intressen. Befolkningen i Perho har drivits till desperation och en jägare har redan tagit sitt liv som resultat av de trakasserier som han utsatts för. De skyldiga till självmordet är landets nuvarande myndigheter. De har indirekt tagit mannens liv! De sätter vargars liv framför människans. Det här är mycket hårda ord men det är fakta som vi inte mera får blunda inför. Jag har varit och är också mycket orolig för pojken i Narpes som i god tro hade emottagit den stora äggsamlingen och samlingen med "uppstoppade" fåglar från Sverige för att bearbeta och publicera samlingens historia och innehåll. Han är vid Naturhistoriska Centralmuseet utbildad konservator och därmed kompetent för arbetet. Samlingen beslagtogs baserat på nya lagar som man försöker få att fungera retroaktivt enlig totalitarstatsmodeller.

Det gröna gardet får ett helhjärtat ministeriestöd för sina terrorattacker. Har ett havsörns-boträd blåst omkull och skogsägare tagit tillvara stocken så blir han utsatt för otroliga polistrakasserier och anklagas för att ha sågat ner boträdet. Har en person tillvaratagit en självdöd havsörn eller annan fridlyst fågel sa anklagas han direkt för att ha skjutit fågeln. Fridlysta fåglar tycks nämligen aldrig kunna dö en naturlig död utan någon måste anklagas. Förekommer den allmänna flygekorren på ens marker så får man åtgärdsförbud. Samma gäller fladdermöss och vitryggig hackspett m.fl Den senare kom till landet via svedjebränningen och har till stor del helt naturligt försvunnit sedan den upphörde. Om en planterad skog blivit överårig så deklarerar man den för varande primarskog vilket den inte är och ägaren får inte mera exploatera den. Han får kanske en symbolisk ersättning men inte en reell. Det här medför en allmän fientlighet till naturskydd och artskydd. Det finns massor av arter och ursäkter att ta till när man vill komma åt en jordägare eller vilken person somhelst. Gällande den vitryggiga hackspetten så berättade en savolaxbonde åt mig att han systematiskt för säkerhets skull skjuter alla svart och vitbrokiga hackspettar eftersom han inte känner de olika arterna. Jag vet att liknande saker sker med flygekorrarna. Naturskydd måste bedrivas med medborgarna och inte emot dem. Annat fungerar inte.

När en person tillhörande det gröna gardet illegalt infångar en ruggande svan och anklagar folk felaktigt för att ha vingklippt svanen så åtalas mannen inte utan släpps fri. Skulle mannen ha varit jägare hade saken behandlats annorlunda.

De nämnda ministerierna har nu i praktiken redan mer eller mindre omöjliggjort renskötseln. Samerna bad mig skriva redan för ett par år sedan och gav mig officiella handlingar som dessutom var lagvidriga och gick emot renbeteslagen. Tillstånd att falla en björn gavs först över två månader efter att björnen dödat ett sextiotal renkalvar i ett kalvnings hägn. Björnen hade självfallet försvunnit och dessutom gällde tillståndet bara för några dagar och om den påträffades i kalvnings hägn. Enligt renbeteslagen fick inte renar mera vid denna tid hållas i kalvnings hägn. Jag skrev och bifogade fakta med datum för de officiella handlingarna och sände skrivelsen till tre av de största finskspråkiga tidningarna. Artikeln togs inte in och publicerades således inte i Finland. Den hårda men officiellt icke existerande censuren ingrep. Dock skrev jag om artikeln för att publicera den internationellt vilket gjordes i Frankrike och Kina.

Det traditionella yrkesfisket är i praktiken nu helt dödsdömt. Man odlar helt emot fiskarbefolkningens intressen på en överstor sälpopulation och inför kostsamma bestämmelser den ena efter den andra som gör att ingen mera har råd att idka yrkesfiske. Samtidigt har man heligförklarat den av människan till Europa införda kinesiska skarven som ingenting har att göra med den gamla storskarven. Vilket naturskydd är det när man skyddar en främmande skadefågel?

När det galler Perho sa tog jägarna saken i egna händer i ren desperation. De hade mycket riktigt inte försökt anhålla om fällningstillstånd för vargarna, väl medvetna om att de kanske allra högst skulle ha fått tillstånd att skjuta en varg men säkert inte flera. Detta skulle dessutom ha tagit en väldigt lång tid. Vi har hur många exempel somhelst på detta från andra håll i landet. Vargarna höll på att helt göra slut på den återinplanterade skogsrenspopulationen för att inte tala om annat högre vilt.

Ministerierna underhåller nu och bekostar en liten klick med inkompetenta hobby-vargforskare som gör sitt bästa för att landet skall fyllas med vargar och andra stora rovdjur som både åsamkar allmän otrygghet på landsbygden och omöjliggör boskapsdrift, främst fåraveln och renskötseln. Högviltets existens tycks inte intressera. Jag talar medvetet om inkompetens eftersom de berörda personerna inte ens klarar av att se skillnad mellan en verklig varg och en hund-vargkorsning vilket jag många gånger påtalat.

I Finland bör medborgarnas intressen komma främst. Inte en liten klick gröngardisters hobby att infånga vargar och förse dem med radiohalsband. Denna hobby finansieras med statsmedel, alltså skattebetalarmedel. Några konkreta resultat av denna hobbyforskning har jag inte sett trots att den pågått i många år.

Rovdjursodling bör inte gå före landsortsbefolkningens trygghet, livskvalitet och utkomstmöjligheter. Ett par millimeter skillnad på ett kindben mellan utplanterad och ursprunglig lax får inte heller vara så viktigt att man förgör laxfisket till förmån för den norska laxodlingen som åtminstone bestuckit WWF i Finland med stora pennigdonationer. Det går inte att skylla på EU som syndabock. Problemen finns i Finland.

De hårdast drabbade yrkesfiskarna ar de finlandssvenska och de hårdast drabbade renskötarna är samer. Saken luktar rasism på mycket långt håll.

Ministeriernas åtgärder har nu åsamkat åtminstone ett lik. Vårt lands Riksdag och politiker får inte längre blunda! Ministerierna kan inte heller säga att de inte visste...


Eirik Granqvist

 
ANNONS
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av stovarjagaren - 3 april 2013 10:10


    Jag erhöll idag tidningen Jägaren och upptäckte att allt går framåt och allt förändras i vår värld. Förr såg en varg ut som en varg men numera får den se ut hur som helst. Pärmbilden på det i dag erhållna exemplaret av Jägaren visar nämligen...

Av stovarjagaren - 25 januari 2013 13:19


  Hej, I helgen kommer det att hållas ett unghund-SM för Hamiltonstövare att genomföras. Hittills är det 60 hundar anmälda. Villkor för deltagande: Hunden (Hamiltonstövaren) får ej ha fyllt 4 år den dagen som provet genomförs. Pr...

Av stovarjagaren - 17 januari 2013 13:07


  (En extremt viktig varg i Sverige, men på andra sidan östersjön kallas dom hybrider)   Då får alltså den extremt viktiga ”varg” tiken leva kvar ett tag till. Förvaltningsrätten i STOCKHOLM tog beslutet idag att skyddsjakten på gu...

Av stovarjagaren - 14 januari 2013 10:25

  Hej,   När man har en bit att köra till sin jaktmark så är det svårt att avgöra hur vädret ser ut dit man ska. De blir som svårt att planera om man verkligen ska fara ut eller inte. I lördags var det en sån dag som gjorde att man tvekade. Fö...

Av stovarjagaren - 11 januari 2013 15:08


  Ni som följer bloggen har säkert läst om det så kallade Junsele ”vargarna”. Dom där genetisk viktiga individerna som står över oss människor, de som skulle med sitt magiska DNA göra vargarna i söder odödliga. Dom ska tydligen skjut...

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En stövarjägares liv med Blogkeen
Följ En stövarjägares liv med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se