En stövarjägares liv

Direktlänk till inlägg 3 april 2013

Får en varg se ut hur som helst i våra dagar?

Av stovarjagaren - 3 april 2013 10:10

 


Jag erhöll idag tidningen Jägaren och upptäckte att allt går framåt och allt förändras i vår värld. Förr såg en varg ut som en varg men numera får den se ut hur som helst. Pärmbilden på det i dag erhållna exemplaret av Jägaren visar nämligen en av de nu så populära, söta, byrackorna som får leka varg och vilka våra fantastiska forskare försvarar till varge pris som varande genetiskt viktiga för aveln. Dock vet de numera inte ens hur en verklig varg ser ut! Jag håller med om att de här rackorna är mycket viktiga för aveln om man vill fortsätta med att avla byrackor och inte verkliga vargar. Jag måste också ge erkänslan att den på pärmbilden avbildade byrackan har mera varg och mindre laika i sig än den berömda svenska, finnspetsgula rackan som svenskarna värnar om. Jo, en riktig svensk varg skall ju klart vara mycket gul och det ända in i själen men hur skall de klara av att få till den blåa färgen är en sak som jag ännu inte förstått men den måste ju också komma. I Finland klarar vi oss i varje fall enklare när vi kan lämna bort den blåa färgen. Pälsens konsistens behöver inte heller längre vara vargens vilket den måste vara förr i världen. Det visar den nämnda pärmbilden också. Nästa gång skulle jag föreslå att redaktionen skulle använda sig av en riktig varg som pärmbild och inte en byracka även om den är söt.

       

Jag ser redan hur forskarna reser sig för att mäktigt och salvelsefullt slunga ut och predika den rätta och sanna tron för att ge mig domen med DNA så att jag och många andra skall begripa att omedelbart kasta oss ner i böneställning mot Viltforskningsinstitutet, vargforskningens Mecka. Dock erkänner jag direkt att DNA utgör ett fantastiskt verktyg med vilket man kan fastställa skillnad mellan arter och finna ut individers släktskap med varandra. Sålunda kan vi direkt fastställa att vargen på Jägarens pärmbild, mommos söta byracka och den prisbelönta Jämthunden alla tillhör samma art eftersom tamhundens ursprung är att finna i vargen. Inget laboratorium i hela världen har dock ännu klarat av att med säkerhet fastställa om en varg är renrasig eller korsad med någon tamhunds ras via DNA utan rekommenderar alltid tillika en osteologisk studie av skallen och skelettet. Vi kan via DNA säkert finna ut att mommos byracka och vargen på pärmbilden har en gemensam anfader i en sibirisk laika. Dock behövs fortfarande en domare vid hundutställningar för att inte förväxla mommos söta byracka med den prisbelönta Jämthunden trots att DNA visar att arten är densamma och att djuren rasmässigt står nära varandra.

       

För den som tvivlar på min utsago och forskarna som säkert börjar predika DNA har jag ett effektivt botemedel: Gå till Etseri djurpark och se hur en riktig varg ser ut, men gör det fort innan man kanske också där har börjat odla på byrackor! 

         

Livet var mycket enklare förr när en varg ännu såg ut som en varg och en hund som en hund.


Eirik Granqvist

Professor i Kina och Thailand.

Tidigare i 16 år chefskonservator vid Helsingfors Universitets Zoologiska Museum.

Samma funktion i 2 år vid Zoologisk Museum, Universitetet i Bergen, Norge.

Under fem år museikonservator  och 16 år museichef i Frankrike. I dessa länder har

jag också fungerat som myndigheternas expert i bl.a vargfrågor. 

Med mera...

 
ANNONS
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av stovarjagaren - 8 februari 2013 11:31


  Hej, Som ni ser så har inte mina inlägg duggat tätt den senaste tiden. De beror på att tiden och orken inte räcker till. På jaktfronten har de inte hänt så mycket. Jakten är i stort sett över. Snön och skare sätter stopp för all jakt med ...

Av stovarjagaren - 25 januari 2013 13:19


  Hej, I helgen kommer det att hållas ett unghund-SM för Hamiltonstövare att genomföras. Hittills är det 60 hundar anmälda. Villkor för deltagande: Hunden (Hamiltonstövaren) får ej ha fyllt 4 år den dagen som provet genomförs. Pr...

Av stovarjagaren - 17 januari 2013 13:07


  (En extremt viktig varg i Sverige, men på andra sidan östersjön kallas dom hybrider)   Då får alltså den extremt viktiga ”varg” tiken leva kvar ett tag till. Förvaltningsrätten i STOCKHOLM tog beslutet idag att skyddsjakten på gu...

Av stovarjagaren - 14 januari 2013 10:25

  Hej,   När man har en bit att köra till sin jaktmark så är det svårt att avgöra hur vädret ser ut dit man ska. De blir som svårt att planera om man verkligen ska fara ut eller inte. I lördags var det en sån dag som gjorde att man tvekade. Fö...

Av stovarjagaren - 11 januari 2013 15:08


  Ni som följer bloggen har säkert läst om det så kallade Junsele ”vargarna”. Dom där genetisk viktiga individerna som står över oss människor, de som skulle med sitt magiska DNA göra vargarna i söder odödliga. Dom ska tydligen skjut...

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En stövarjägares liv med Blogkeen
Följ En stövarjägares liv med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se