En stövarjägares liv

Senaste inläggen

Av stovarjagaren - 14 april 2011 09:02

 

God morgon,


Så vart det klart med en ny jaktmark. Det känns otroligt bra och jag hoppas det ska ge mig nya upplevelser med mina jakthundar. Nu är det bara lite praktiska saker som ska fixas sedan är det bara att vänta in hösten igen.


Jakten i år har som bara varit ett total mörker efter december månad. Kyla och snö har som satt stopp för all jakt med hund. Men som tur är så har månaderna gått relativt fort och nu är underbara våren här. Våren är nästan lika underbar som hösten, livet i skogen börjar som om på nytt. Går man ut i vårnatten så kan man höra hur skogen lever. De som mediterar skulle prova på att fara ut någon gång i skogen så kanske de inte behöver meditera eller gå någon larvig yoga kurs.


Mina hundar då? Ja vad ska man säga, den lilla han har fått nån form av öroninfektion så ett veterinär besök är inbokat och förhoppningsvis så ska det bli bra. Han har kliat och kliat så det har blivit sår i örat. Man ser verkligen hur han tycker det är jobbigt. Den äldre han ser man knappt av längre han är så lugn och fin. De är bara när terroristen sätter igång och ska försöka busa som man kan märka av han.


Näe nu blir det att återgå till jobbet. Ha de bra så länge..


Ps. Glöm inte att börja prenumerera på Svenska Stövarklubbens nyhetsbrev. Det är helt gratis och ger er en bredare information om vad som händer i stövar Svrige. Ds.

ANNONS
Av stovarjagaren - 7 april 2011 11:52

Hej,


Ni som undrar ifall jag är död så kan jag medela er att jag lever. Men har inte tid med att skriva på bloggen för tillfället. Har en del att göra nu. Men jag kan säga att det är ett intressant arbete jag håller på med och de kommer jag dela med mig av när jag är klar. Och snart är det ju påsk och fjällen som väntar så det håller man också på att ladda till.


Jag får be er läsare att titta in lite nu och då, för när tiden kommer så kommer jag skriva mer.


Ha det så gott så länge…..

ANNONS
Av stovarjagaren - 19 mars 2011 17:38

Tjena,


Vilken underbar dag det varit. Solen värmde gott och hundarna har fått varit ute hela dagen. Nu är det inte bara jag som är trött även hundarna har fått sinnesro och ligger på var sitt håll och myser.


Dagen har spenderats ute i stugan men mor och far, lillebror kommer senare ikväll han var tyvärr tvungen att jobba så han missade hela dagen. Vi är i stugan för att fira far som fyller år. Det blir dryck och mat hela dagen så man kan säga att det är en toppen lördag.


Man glömmer lätt bort hur himla underbar vårvintern är, det är en fin årstid som innehåller mycket sol och ljus. Den långa mörka vintern glömmer man lätt bort när man får gräva ner sig i snön och drömma sig bort till höstens alla drev. För denna höst kommer vara speciell nu när man har en unghund att jaga in.


Nu ska jag öppna en god dryck och sätta mig ner i soffan och glo in i vedkaminen och värma upp kroppen lite.


Jag lägger ut lite bilder från dagen, hoppa ni alla får en trevlig kväll!


         

Hej

Av stovarjagaren - 14 mars 2011 15:14

Tjena,


Bättre sent än aldrig brukar man säga va? Jag har helt enkelt inte orkat uppdaterat bloggen av olika anledningar. Dels för att man har haft mycket att göra sen är det en del röriga grejer som rör hemmet. Men det ska nog lösa sig.


Vad har då hänt under den låga perioden som jag inte bloggat? Jag har hunnit med att vara på utställning i Ö-vik där vi senare skulle tillbringa kvällen och natten med festligheter. Det var fruktansvärt roligt. Sedan har styrelsemötena börjat sätta fart, det kommer dugga ganska tätt med möten nu denna månad. Men det ser jag bara som något positivt. Man får ju vara med och påverka det man brinner för och det är inte många som har den möjligheten.


Jag har även hunnit med att hämta hem olika priser för det gångna jaktprovsåret. Min första egna jakt hund. Stövaren Asplidens Nosler blev som ni kanske vet SJCH i höst och han blev även Umeå Jaktvårdskrets och Umeå Stövargillets bästa stövare. Så jag har hämtat hem två pokaler som står bland de andra två min fina hund erövrat.


Ja som ni ser så rullar mitt liv på i vanlig ordning och jag åter kommer med bloggandet om det händer något spännande. Ska försöka få in lite nya bilder när jag har tid så alla kan se hur min lilla terrorist växer och artar sig. Tills vidare så får ni ha det bra i det underbara vårvinter vädret.


Nu när det börjar bli vår så vaknar ju Björnen, här nedan kan ni se hur Ryssarna jagar björn på våren.Av stovarjagaren - 24 februari 2011 13:57

Tjena,


Nu äntligen börjar utställning säsongen. I helgen bär det av mot Ö-vik och årets första utställning. Ska inte ställa ut någon hund men det är alltid roligt att fara på utställning och kika på hundar och surra jakt och stövare med folk. Sedan på kvällen så stannar jag kvar och har en helkväll med några jaktkamrater. Så helgen blir nog super trevlig.


Något annat som är verkligen drygt nu är att det kryllar LÖP tikar överallt där jag bor. Har det väldigt jobbigt hemma med ylande rastlösa hanhundar som vill ut hela tiden. Jag blir snart knäpp i skallen. Men som alla andra år så brukar det gå över efter någon vecka. Jag hoppas bara jag överlever.

Hoppas alla får en trevlig helg för det ska jag ha.

 

Av stovarjagaren - 14 februari 2011 10:56

Två av de populära korsningarna skjutna nära Viborg.

Foto:Jukkala.

En normal varg och en av de nu i Finland, Sverige, Norge och Tyskland sa populära korsningarna skjutna i slutet av november i finsk/ryska Karelen.

Foto:Jukkala.

 


Vargen hotas av för beståndet katastrofal inavel.

      Jag har redan en gång skrivit om ämnet när svenska forskare gjorde ett upprop för räddandet av den svenska vargstammen som hotades av inavel. Jag konstaterade att det inte fanns någonting brokigare än den svenska vargstammen som till stor del härstammar från vargar som lagvidrigt införts och utplanterats.  Förlåt, de hade visst uppstått ur mossan i bl.a de Värmländska skogarna där de tydligen övervintrat i mera än hundra år. Vi får väl anta att de gjort det som celler i väntan på det nu skedda miraklet. Att många av de vargar som jag sett bilder på från Sverige och Norge och även från Finland har varit korsningar mellan sibirisk laika och varg eller slädhundar och varg är också ett faktum. Vargar av fel ras har också förekommit. Jag tänker närmast då på de mongoliska som jag också sett bilder av. Vargkorsningar är bättre att använda sig av för att åstadkomma elände på landsbygden eftersom de lättare blir stationära än verkliga vargar som är oberäkneliga. Någon fara för inavel finns minsann inte i den brokiga samlingen.

        Artikeln som jag närmast tänker på skrev jag till DN men den mycket hårda censuren ingrep. Det sägs att den inte finns men ingenting "som inte passar The Establishment" får publiceras.

        Redan för åtskilliga år sedan diskuterade jag inavelsproblemet med min kollega på Universitetets Zoologiska Museum, Finlands zoologiska nationalsamlingar, med Ulla Gripenberg som tillhörde den moderna genetikvetenskapens pionjärer. Själv var jag då Överkonservator vid nämnda institution. "När skall folk begripa att antalet djur inte har någon betydelse när du startar en avel?" Sa Ulla.

Jag kommer inte ihåg vilken djurart vi då diskuterade. Ulla fortsatte med att påpeka att det är det genetiska materialet som har en betydelse. Inte antalet djur. Snöleoparderna likt Przewalski-hästen har genetiska problem trots att deras antal är stort. Speciellt snöleopardernas antal och utbredningsområde är stort. De nämnda hästarna är nu flera tusen men aveln startades från ett litet antal som bar på genetikproblem likt nämnda leoparder gör. 

        Det kanske bästa exemplet på hur en genomsund djurpopulation kunnat startas från ett mycket litet antal är den finska Vitsvanshjorten som härstammar från de fyra hindar och den enda bock som hade överlevt importen. Avskjutningen årligen uppgår nu till över 20 000 och djuren är stora och kraftiga med fina troféer. De levererar en massa gott och ekologiskt odlat kött!

         Den europeiska bisonoxen, Visenten, härstammar från de 19 djur som överlevde första världskriget. Populationen är genomsund. Vi har många andra exempel i världen. Inte minst bland de sydafrikanska antiloperna.

         Den svenska vargstammen består nu av ett stort antal djur av mycket blandad härkomst. I vargpopulationen finns inte minsta tecken på inavelsproblem likt inte heller hos andra vargpopulationer i världen. De svenska vargarna ynglar till exempel av sig med rekordfart och vargstammen växer otroligt. Man har talat mycket om inavelsproblem bland vargarna från Isle Royale i Kanada men de problemen står tyvärr enbart att finna hos inkompetenta obducenter. 

         Svenska vargforskare och specialister har uttalat sig om vargpopulationen och bland annat hävdat att det måste finnas minst 3000 vargar för att populationen skall vara sund. Förresten, varför är vargarna nu så oerhört viktiga? Påståendet är totalt taget ur luften och visar bara på en total inkompetens. Den svenska vargstammen likt den finska och norska borde av rent biologiska skal gallras våldsamt och alla "ohyren" till korsningsprodukter skjutas först. Dessa korsningsprodukter är också populära bland "vargforskarna" i Lausitz i Tyskland. Förresten, det finns ingen specifikt svensk varg, om det inte ar just korsnings-ohyren man då tänker på. Världens vargpopulationer sammanhänger med varandra på norra halvklotet och bildar ett otal raser från Atlanten i väster, genom Sibirien, Kina, Japan, USA och Kanada till Atlanten i öster, förlåt, väster igen.  

         Jag har länge funderat på hur en vargforskare kommer till. Hur uppstår en sådan? Vad är kriterierna? Det kryllar ju nu av dem. Han behöver inte ha några som helst realkunskaper. Han behöver inte ens veta hur en varg ser ut. Ännu mindre behöver han kunna skilja mellan ett vargspår och spåret av en stor hund. 

          Vart är vår galna värld på väg? Jag hisnar. Livet på landet omöjliggörs. Varför skall dessa människor, deras livskvalitet och utkomstmöjligheter omintetgöras? Varför är vargar och vargkorsningar av obestämbart ursprung viktigare än människan? Tamdjuren kan inte mera beta fritt på betesvallarna. Fårköttet måste importeras från Nya Zeeland när den egna fårhållningen omintetgörs. Stora mängder ekologiskt odlat, sunt viltkött är snart ett minne blott. Hur kommer det sig att landsortsbefolkningens existensmöjligheter fritt kan omintetgöras? Det traditionella kustfisket och yrkesfisket har redan till största delen omöjliggjorts på grund av överstora sälpopulationer och det värsta är att denna utkomstmöjlighet och dessa människors existens offrats också till förmån för en av människan importerad skadefågel. Den kinesiska skarven som inget med storskarv har att göra.

         Varför blundar politikerna till största delen och offrar utan betänkande vår landsortsbefolkning? Varför tillåts ministerierna att befolkas av en klick inkompetenta fanatiker som nu bestämmer och omöjliggör de traditionella näringarna och folks existens. Det sista naturfolkets existens inom EU, nämligen Samernas existens med renskötseln offras kallt till förmån för de nämnda fanatikerna som vill sända landsortsbefolkningen tillbaka till forntiden eller städerna.  

         Det kan här nämnas att jag redan tidigare erhållit "anonyma" telefonpåringningar från myndigheter.

 

Eirik Granqvist

Vid National Science Museum i Bangkok.

 


Av stovarjagaren - 6 februari 2011 18:49

Tjena,


Jag laddar upp med lite nya bilder från dagen som varit. En strålande dag hade jag och hundarna ute i stugan. Nu ska jag sjunka ner i soffan och invänta ännu en ny vecka. Ha en trevlig söndag.

           

Av stovarjagaren - 5 februari 2011 16:13

Hej hopp,

 

Lägger ut lite bilder från dagens tur i skogen med Traj. Han går faktiskt på slag i några minuter nu men han saknar fortfarande det där lilla extra. Men det är lite mycket snö så han har det lite svårt att ta sig fram. Men när det väl klickar för lillen så kommer det nog gå ganska snabbt. Han har ju kullsyskon som drivit så han borde också kunna göra det i en snar framtid. Nu har vi intagit soffan i stugan och ska njuta av det lugn som finns här. Ha en bra kväll.

  

                  

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En stövarjägares liv med Blogkeen
Följ En stövarjägares liv med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se