En stövarjägares liv

Senaste inläggen

Av stovarjagaren - 3 september 2012 10:46

 

( skithunden)


Sista jaktprovet jag gick med min finne(han blev champion) så var jag med om en "skitgrej"


Det var väldigt kalt den här morgonen. Var si sådär -18 och marken var stenhård. Vi gick in efter en väg och släppte hunden. Det tog inte lång tid innan hunden fick upp. De låg också ett fint lager nysnö i landskapet. Efter en stund så började min nervösa mage sätta igång och jag tog tillfället att springa på ”toa” när det blev ett tapp. Platsen på ”toan” blev inte bättre än inne i en tallplantering. När jag väl hade uträttat behoven så rev hunden i och började driva igen. Nu var det bråttom upp på vägen igen. Jag hittade inte värst vidare mycket att täcka min fina rusa med. Marken var ju även stenhård. Men i min iver så lade jag över en stubbe som jag lyckades riva loss. Den var perfekt tänkte jag. Jag sprang upp på vägen till domaren och vi stod där tills hunden drivit 120 minuter och jag gick in för att koppla. Nu hade mina tankar om toalett besöket helt försvunnit. De var nu tid kvar på dagen och vi släppte igen på en ny plats. Han tog upp och drev 90 minuter innan vi kopplade för dagen och bestämde oss för att fika en stund innan vi åkte tillbaka till kollegiet. Vi hade ju en fin brasa där vi startade på morgon och vi for dit. Med mig på denna resa hade jag ju min Hamilton valp. Han hade fått suttit med far som också var med. Jag tänkte vi släpper ut han så han får springa av sig medan vi fikar. Sagt och gjort så tog jag på han pejlen och släppte lös han. Vi fikade i godan ro och pratade igenom dagen och jag var ju extra glad eftersom vi äntligen tagit championatet. Nu hade vi fikat klart och jag skulle fånga in min livliga valp. Det var lite svårt men domaren lyckades locka in han med något gott. Jag ser nu på domaren som håller i Traj att något är fel. Traj som är glad hoppar upp längst hans ena sida av benet och är som valpar brukar vara. När jag tar Traj i pejlhalsbandet så upptäcker jag då en sörja som luktar satan själv. Just i det ögonblicket så ser jag domaren lukta på sina händer och jag förstår att det är min rusa han rullat sig i. Jag han tänka att nu ryker mitt championat och han slår ut hunden. Hela hans ena sida var ju tänkt av avföring. Jag hinner dock att rädda det med något kasst skämt och försökte göra allt till en rolig grej. Domaren tyckte det var mindre roande men han blev i alla fall inte arg eller tog igenom championatet. Vad som sedan sades på kollegiet vet jag inte, och inte heller i den bil som domaren åkte hem i. han åkte ju med tre andra personer som hade deltagit på provet. En sak är då säkert, det lukta inte gott nere på kollegiet och det lär nog inte ha luktat värst vidare gott i bilen heller. Jag träffade domaren sommaren efter och vi skrattade åt det hela. Han var ju även en finnstövarägare och fick till det att de var typiskt för Hamiltons att rulla sig i skit. Nu har jag lärt mig att vad som än händer så täcker jag över skiten. Ja, det här är väll en historia som man kan tala om länge…..

Av stovarjagaren - 3 september 2012 09:27

 

Hej,

Jag bryter snart ihop. Inte ett drev på hela helgen! Visst, det är lite hare och hundarna får söka vitt och brett. Men när det hamnar på slag så går det tungt att få upp. Jag vet inte vad det beror på, men det verkar inte vara något fel på hundarna i övrigt. Det flesta skulle nog säga att det hade noskvalster men det tror jag inte de är smittat av. För när det väll får upp så driver det ju som vanligt. Jag har fått berättat för mig att när det är dåligt med hare så blir det harar som är kvar väldigt bra på att göra sig osynliga. De är så kallade ”överlevare”. Jag går på den teorin tills vidare. Någon gång ska det lossna.

 

                                                                                                            

                          

De har observerats en till ”varg” i länet. Denna gång i Vilhelmina. Att det rör sig vargar i länet är det ingen tvekan om. Men hur många som rör sig i Västerbotten är ju helt omöjligt att säga. Nu drar ju älgjakten igång så det lär ju observeras om de är villiga att visa upp sig. Annars är vargen bra på att göra reklam för sig. I sommar har många djurägare fått uppleva hur det är. Och nu i höst lär nog många jakthundar stryka med. I helgen blev en Schiller tagen. Men såhär går det till i landet duktigt.


Idag så drar ju som sagt älgjakten igång, själv har jag slutat jaga älg på grund av att jag HATAR att sitta på pass. Hade jag fortsatt med älgjakt så skulle det varit med hund. Men utan mark för älgjakt så blir det ju svårt. Men just nu så trivs jag med att ha stövare. Man får vara för sig själv och man lägger upp dagen precis som man vill. Det man saknar med älgjakten är väll jaktlaget och gemenskapen. Visst, älgjakten är spännande och nog kanske man fortsatt. Men det handlar också mycket om tid till mina egna hundar. De är inte värt att sitta på ett älgpass helg efter helg och låta stövarna stå undan. Men i framtiden så kanske man får mer tid, och man kanske får möjligheten till någon mark som behöver älghundar. Då kanske man köper sig en älghund. Men just nu klarar jag mig utan det. Jag hoppas dock att det går bra för alla mina släktingar och vänner som är ute i skogen idag och jagar. Hoppas jaktlyckan blir god och att alla älghundar gör ett bra jobb och kommer levande hem!


Vi tänkte också plocka lingon men det blev ingen tid över till det, sen så var dom inte riktigt mogna. Så vi får vänta ett tag till. Men att det är gott om lingon är det ingen tevkan om. Vi får hoppas att inga hinner plocka upp dom innan vi kommer.

 


Nu laddar vi för en ny vecka, ha så gott idag!

Av stovarjagaren - 31 augusti 2012 09:32

 

Hej,


Så då var det äntligen Fredag och imorgon går startskottet för harjakten 2012. För min egen del gäller det nu att börja inventera markerna på allvar. Är det så lite hare som jag misstänker så lär det inte bli så mycket ”jakt” för min del den första perioden. Det är trist när det blir såhär. Men igår så fick vi upp en hare och Lillen drev den i 17-20 minuter innan det slutade nere vid några stugor. Ett typiskt slut när man jagar nära kusten. Kul var det att han fick upp en hare.

  ( "Gudfadern" väntar på upptag)


Varg i Åsele?

Något som var mindre bra är ryktet som säger att en varg varit i kontakt med en stövare någon mil norr om Åsele. Av det jag hört så ska det vara den genetiska viktiga ”varg” som staten har flyttat runt några gånger. Den skulle tydligen varit väldigt gul till färgen. Gulingen har ju uppehållit sig runt Junsele i sommar och nu senast i Helgum (Västernorrland) för någon vecka sedan. På sin vandring norrut har den även lyckats ta en liten sällskapshund och varit på en labrador. En annan varg har även lyckats med att ta en gråhund i trakterna runt Sundsvall. Enligt länsstyrelsen i Västernorrland så ska det finnas minst fyra vargar i länet. Det här är ju en utveckling som vi kommer få leva med. Bara för vi bor inom renskötselområdet så ska vi inte vara säkra. För något år sedan togs ju även en stövare i Västerbotten. Jag hoppas verkligen alla jägare norr om vargbältet är medveten om riskerna med en för stor vargstam. Nu till veckan börjar ju älgjakten här i Norrland och många kommer röra sig i skogarna och många hundar kommer släppas. Jag hoppas verkligen alla hundar kommer levande hem.


Kvinnokampen 2012!

Till något annat nu. För tre år sedan så startade några tjejer här i Västerbotten en tävling för kvinnliga stövarjägare. Kvinnokampen som tävlingen kallas har blivit en super ”hit” och ska även i år genomföras. Tävlingen är inspirerad från Finland där det också har en tävling för kvinnor med stövare. Det här är en jätte bra ide och de lyfter fram våra kvinnliga hundförare. Vi har jätte många duktiga kvinnor som jagar med stövare och de blir bevisat med sådana här tävlingar. Nu hoppas jag att vi kanske i framtiden även får en tävling för yngre stövarjägare. De kanske skulle sporra fler yngre att starta på prov?


Så nu får alla ha en trevlig kväll och helg…

Av stovarjagaren - 29 augusti 2012 11:41

Hej,

Vi var ute en sväng igår med Traj. Vi kom på slag rätt snabbt men det resulterade inte i något. Nu börjar man bli rätt frustrerad att man inte får upp någon hare. Men igår fann vi åtminstone slag och det är positivt att de finns någon stackars hare kvar. Nu får man ladda om inför helgen och hålla tummarna att det blir bra förhållanden så ger det ju en större chans för hundarna att lyckas.


 

Nu har jag också fått en ny mobil. SONY EXPERIA GO, den nya smartphonen som är både damskyddad och vattentålig. Sen är den också stöttålig. Den har alla finneser jag behöver för att ”överleva” i den nya smartphone världen. Som jägare och friluvsmänniska passar den utmärkt. Den är inte för stor heller och passa perfekt i fickan. Nackdelen är väll att den drar batteri som alla andra nya telefoner. Men är man inte ute på nätet och spelar massa spel så klarar man en dag. Sen är det ju alltid bra att köpa sig en laddare till bilen så man kan ladda mellan varven när man är ute i skogen. Jag ger den bara plus, så om ni ska köpa en ny lur så kolla gärna in denna mobil.

Av stovarjagaren - 27 augusti 2012 15:34

 

Hej,


De verkar vara väldigt glest med hare i länet. Rapporterna jag får är inte positiva. Och det kan jag också se efter mina provsläpp på mina egna marker. Antingen får hunden inga slag eller så får de söka vitt för att komma på slag. När det sedan reser haren så är det av den större storleken. hundarna har hittills inte haft uppe en ända unghare. Vad kan man säga om det här då? Jo, det är inte ett bra år för haren. Stammen verkar ha havererat totalt på en del ställen. Och det är ju förbannat trist när man nu haft några fina år med god hartillgång. Men de här går ju inte att påverka, naturen har ju sin gång så att säga. När sorken försvinner så går rovdjuren hårt på haren. Nu gäller det att försöka hålla nere predatorerna så det inte blir allt för jobbigt för haren att komma tillbaka på fötterna.

                 


 
 


I mitt tidigare inlägg så skrev jag om rörliga elitprov. Det verkar vara många synpunkter på det, men jag tror i slutändan så kommer det bli bra. För att jag tror att i en framtid så kommer de fasta elitproven försvinna och man kommer satsa mer på det rena tävlingsproven. Så som Kvinnokampen, DM,SM, Gilleskamper, RÄVSM m.m. För det hundar som nu startar på elitprov är nästan mer än hälften ute för att meritera sina hundar för att kunna tävla med dem sedan. Nu när möjligheten finns att starta på rörliga elitprov så kommer mer ”vanliga” stövarjägare kunna meritera sina hundar utan att dras med i denna tävlings karussel som det nu blivit runt jaktproven. Men nog om det, vi ser hur det slutar.


Något annat jag funderat över är hur dömnings dagarna är för domarna i mitt län och övriga Sverige? Om vi tar mitt län Västerbottens så är det väldigt få domare som dömer jaktprov. För något år sedan så drog en tidigare styrelsedelegat ut statiskt på hur domardagarna var fördelat över våra domare i länet. Det visade sig vara väldigt få domare som verkligen dömde prov under provsäsongen. Hur kommer det sig att inte våra domare vill ut och döma? Är det rädda att själv bli bedömda, har det inte tid? Eller är det så att folk vet av vilka domare det ska ringa för att de kanske får bättre poäng? Alltså det finns ju ”snällare” och ”hårdare” domare har jag hört. Men hur blir då bedömning på våra hundar? Den kan ju knappast bli bättre om bara några få dömer. Det blir ju ingen bredd på bedömningarna. Vi får ju en väldigt enkelsidig bedömning om det är en handfull domare som dömer 70-80% av våra öppenklass prov. Eller har jag fel? Om vi nu ska hålla en dommarkår i liv så borde det ju ligga i allas intresse att få ut de domare som inte dömer så mycket. Eller vi kanske måste göra som Älghundsklubben. Man delar helt enkelt ut 3-5 prov till varje domare som de måste döma under året. Då blir det ju en bättre ruljans på domare och vi får en bredare bedömning på hundarna. För vi strävar väll efter att våra hundar ska få så rättvis bedömning som möjligt och att vi har en levande dommarkår?  Så även här kanske vi måste börja tänka om och se över hur vi gör i varje lokalklubb. Nog om det.


Nu ser jag att regnet öser ner här ute och vi kan ju se det positiva i det hela med att skogen får lite vatten. De är väldigt torrt där ute i markerna. Nu hoppas jag inte att det håller i sig värst vidare länge för jag har tänkt fara ut och testa hundarna någon gång i veckan. Med tanke på hartillgången så blir det ju inte lättare att hitta slag med detta regn.


Ha det så gott!



   
  

Av stovarjagaren - 24 augusti 2012 11:05

Hej,


Så då har man varit ute för fjärde gången och det går fortfarande trögt. Idag var vi ute mot havet och vi hittade en liten jösse som var svår att driva. Men det är ju en bra ”tränings” harar som min vän Björn brukar säga. Vad drev minuterar blev har jag ingen aning om men det var inte mycket. Nu får man ladda om inför helgen och börja damma av gamhunn!

 


Nu till något helt annat. På stövarfullmäktige 2012 beslutades det om att vi ska tillåta rörliga elitprov. Här nedan kan ni läsa vad det innebär.


”SvStkl har efter beslut av Stövarfullmäktige 2012 erhållit en generell dispens från Svenska Kennelklubbens jakthundskommitté om att införa Rörligt Elitklasprov på Hare/Räv i hela landet. Dispensen gäller från och med provsäsongen 2012 (1. september) och fram till nästa regelrevidering 2016. Beslutet från SKK/Jhk innebär att rörligt elitprov nu är möjligt för samtliga medlemmar i hela landet som har en kvalificerad hund, och inte som tidigare då dispensen enbart gällde boende i några få lokalklubbar i Mellansverige.

Rörligt Elitklassprov(R-Ekl)
Tvådagarsprov i följd på hare/räv anordnas på av hundägaren anskaffad provmark inom klubbens verksamhetsområde som provledaren godkänt. Detta prov skall genomföras på marker där hunden vanligtvis inte jagar. R-eklprov bedöms av olika domare respektive provdag, som hundägaren anskaffat och som ej dömt hunden till 1:a pris Ökl tidigare.
Provdag skall fastställas senast dagen före provdag. Anmälan i övrigt enligt lokalklubbens bestämmelser.

Berättigade att starta är hundar som vid jaktprov erövrat två 1:a pris Ökl-prov eller ett 1:a pris Ökl-prov jämte två RR-diplom erövrade under två jaktår.”

Såhär tänker jag runt det hela,

Rörligt elitprov är bara en ny möjlighet för våra medlemmar att kunna starta på elitprov, jag tror att våra ordinarie elitprov kommer att få fler startande i framtiden. Då kommer dom som går rörligt vilja TÄVLA och då starta på ordinarie elitprov. Fler hundar meriterande, större urvla att välja avelsdjur, fler stövare på prov = fler medlemmar. Hunden ska ju fortfarande gå 2 dagar i sträck, samma regelbok. Varför ska vi starta hundar i sämsta tänkbara drevförhållanden som det kan bli på fasta elitprov? Om det blir vargavintrar med mkt snö som vi ibland har då ena elitprovet efter det andra ställs in = inga meriterande hundar den säsongen= dålig urval på avelsdjur= dåligt med registreringar= färre medlemmar. Oftast kan man under denna period hitta tillfällen att starta rörligt. Det är nya tider och vi måste börja tänka på annat sätt. För det första så klarar vi inte av att leverara valpar. Det finns en efterfrågan men ingen vill ta någon valpkull. Vi har snart varg i hela landet och det medför ju att det inte kommer att gå att genomföra elitprov överallt. Vi har nya stövarägare som drar sig för att fara på elitproven för det kanske känner sig bedömda på förhand när man kommer till ett gäng slipade gubbar som bara ser sin hund före alla andras. Nu har man en möjlighet att få välja själv och börja på en lite mer lagom nivå än att kastas in i hetluften på en gång. Näe, jag ser bara en möjlighet att få fram mer avels matrial och fler medlemar ut på prov. Men det verkar vara svårt för många att testa något nytt. Man går och gräver i det gamla hela tiden för där känner man sig trygg. Kolla bara vilket liv det vart när pejlen kom? Nu jagar vi ju med pejlen. I framtiden så kanske man kommer döma några egenskaper efter pejlen. Kommer det bli liv då? Förmodligen. Men även där kan jag se fördelar. Man kan lätt bedöma sök och skall/hörbarhet. Tror ni det kommer bli negativt för våra stövare? Knappast. Så blicka framåt och våga testa något nytt. Det kanske kommer fungera, eller det kanske inte kommer fungera. Men det är en ny tid och vi måste göra något för att vända alla nedåtgående trender. Gör vi inget nu så kanske vi aldrig kommer orka göra det. Så ge det en chans och var inte så förbannat trångsynta och gamelmodiga. Det som fungerat förut kanske inte fungerar nu. Men vad vet jag? Jag är fortfarande en parvel inom stövar kretsar och många äldre och mer ”kunniga” har säkert en hel annan uppfattning än jag. Det kan jag köpa. Men jag köper inte resonemanget att inte våga testa något nytt. Man måste våga för att vinna har jag lärt mig. Och jag har kommit långt på det. Jag vill fortfarande hålla på med stövare i många år till och jag är villig att göra förändringar om jag tror det kan gynna oss. Det här tror jag gynnar oss och jag är er framtid. Så ge det en chans!? Eller så kan ni "sur" gubbar gå tillbaka till medeltiden medans jag går mot framtiden... eller?


Nog pratat om provregeler. Nu ska jag ladda om mina och hundarnas batterier. Jag ska försöka få lite sömn ikväll. Det blir som lite av den varna nu på försäsongen. Men vad gör man inte för sina hundar. Hoppas ni får en trevlig helg, och många härliga drev.

Av stovarjagaren - 22 augusti 2012 14:00

 

De år jag suttit som ledamot i Västerbottens Stövarklubb har jag förgäves sökt ett svar på varför det är så få unga människor som söker sig till oss stövarjägare. Svaret är ganska enkelt, vi är tyvärr inte lika intressanta eller attraktiva som för kanske 20-30 år sedan. Då bodde man som ung kvar längre ute på landsbygden och man hade inte så många andra alternativ än att jaga eller fiska. Valet att skaffa sig en stövare då var nog enklare än vad det är idag. Nu flyttar man in till ett större samhälle eller stad i ung ålder och börjar skolan. Sen finner man att det finns så mycket andra intressen och saker att göra så jakten kommer i sista hand och tanken att köpa en stövare finns knappt. Nu ser vi inom Stövarklubben att medlemmarna blir äldre och färre. Vi skriker om ny rekrytering av unga stövarägare och det ska helst ske så snabbt som möjligt. Men vart ska vi då ta dessa unga förmåger ifrån? Hittar vi dom i städerna eller ute på landet? Självklart finns den större delen av yngre människor inne i städerna. Men är det dom vi ska försöka rekrytera? Slita upp en trött 15 åring för att följa med ut på har/rävjakt? En yngling som heller sitter uppe halva nätterna och lirar tv-spel med polarna. Finns jaktintresset där så skulle han inte sitta och spela tv-spel (tror jag). Så var då inte jag! De få unga som bor kvar ute på landet det bor ju kvar där av en anledning. Köra skoter, fiska eller jaga. Något mycket mer finns inte att göra. Och förmodligen har de föräldrar eller andra släktingar som jagar. Dessa ungdomar har ju redan blivit inskolad i tidig ålder och där är chansen större att de skaffar sig en stövare när det kan och får. Men de blir inte så många, och vi kommer varken hinna eller kunna balansera upp medlemstappet. Hur ska vi då göra? Vi ska börja kolla lite bredare, leta bland vanliga jägare i åldrarna 20-65 år. Där har vi nog en större chans att finna nya medlemar som kan tänka sig köpa en stövare. Att enbart försöka år efter år med yngre folk går ju tydligen inte. Man satsar på ungdomsjakter och ungdomsläger men det brukar oftast mynna ut till ingeting. Tänk om vi försökte annordan jakter och läger för lite äldre människor med jägarexamen. Människor som kanske står och väger över om vilket intresse det ska satsa på resten av sitt live. Ska det bli golf, resa eller kanske jaga? Det har kanske också fått vuxna barn som klarar sig själv, och inte har det där måstena. Utan nu tänker det börja med ”sitt” liv igen. Att istället ta med en jobbarkompis eller granne kan ge större effekt än att tvinga upp en trött 15-åring. Varför kan det ge större effekt? Jo, lyckas man göra folk intresserad av stövare och att de sedan köper en gör ju så att den kommer in i en familj där det finns barn. Barnen blir känd med stövare och dess jaktform. De får redan i tidig ålder en uppfattning om vad det handlar om. Senare i livet kanske de också köper sig en stövare och tar med sig sina barn. Börjar man få en positiv cirkel igen så kommer inte tappet att bli så stort om några år. Så stirra er inte blind på ungdomar utan kolla och tänk lite bredare vilka målgrupper vi ska försöka nå. Nu säger jag inte att vi ska sluta att försöka få ungdomar intresserad av jakt. Jag vill bara upplysa om att vi glömmer bort en stor målgrupp om vi bara håller oss till de yngre.

Av stovarjagaren - 22 augusti 2012 10:42


  Hej,


Då var det igång på riktigt. Det har blivit tidiga mornar vilket har lett till sömnbrist. Men vad gör det när man får vakna till liv ute i skogen. Det är magiskt ute i naturen på morgon, man får vekligen vakan upp med ett leende på läpparna. Vad som har varit mindre bra är ju att det har gått sådär med att få upp någon hare. Ett drev på 20 minuter har det blivit och sen två hel bommar. Inte ens ett slag har Traj hittat nu på två dagar. Vad de kan beror på vet jag inte. Men jag hoppas verkligen inte det är brist på hare. På samma plats ifjol så fanns det relativt gott om hare och vi behövde inte anstränga oss värst vidare mycket för att hitta hare. I natt så har det öst ner regn vilket kan vara en anledning. Men ändå är jag lite orolig. Nu tar vi en ”sovmorgon” imorgon bitti och laddar om inför fredagen och helgen. Det kan ju inte bli sämre nu va?

             

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards