En stövarjägares liv

Senaste inläggen

Av stovarjagaren - 20 augusti 2012 10:11

Hej,


Nu är det inte många timmar kvar tills det börjar på riktigt. Våren och sommaren har som vanligt känts lång. Men nu är väntan äntligen över och vovvarna ska få bekänna färg. Vädret ser dock ut att bli dåligt om man ser med en stövarjägares ögon. Det gäller att fara ut tidigt imorgon innan det blir för varmt. Man ska passa sig väldigt noga nu i början så man inte spränger hunden. Ta gärna med er vatten, alltid bra att ha med sig om nu inte hunden hittar något vatten i skogen. Imorgon så drar ju även björnjakten igång. Många använder ju sin stövare till björnjakt och det är nog något vi har/rävjägare ska se som positivt. Jag menar, de är väll bättre att man köper sig någon stövarras som redan finns i Sverige istället för att importera hundar från andra länder. Våra stövaraser fungerar minst lika bra att jaga rovdjur med.


Ha en fin dag, väntan är äntligen över nu kör vi!!!


 
  

Sen får vi gratta Trajs bror Jalle som blev NUCH I helgen. Grattis!!!

 

Av stovarjagaren - 16 augusti 2012 15:24

    

Hej,

Då var man ett år äldre och det känns faktiskt bra. Helgen var förträfflig med god mat och dryck sen dök det upp några goda vänner som firade mig med en grillkväll. Nu så har man verkligen återgått till livet, jobbet har vaknat till liv efter en rätt så lugn sommar. De känns bra att man återigen får återgå till normala rutiner. Nu är det heller inte lång tid kvar till jakten.  Hundarna är i fin form och faktiskt så har husse också kommit i form efter alla löprunder i sommar. Så nu är vi verkligen laddad inför säsongen. Nästa vecka drar det igång på allvar och det ska bli väldigt intressant och se hur Traj kommer utvecklas denna säsong. Förra säsongen får jag ändå se som ett stort plus eftersom jag aldrig i min vildaste fantasi kunde tro att det skulle gå så bra. Men man vet ju som sagt aldrig med unghundar, det är ju som natt och dag. Men jag har då tid till han och skogstimmar kommer han få kan jag lova. Min kära vapen dragare Nosler kommer också få sin del, han är ju trotts allt inte för gammal och har mycket krut kvar att ge. Här nedan kan ni se ett klipp som många jakthundsägare känner igen. Framförallt vi stövarjägare som försöker få sina hundar rådjursrena. Jag har då fått slita mycket hårstrån och skrikit mig hes när det gäller Nosler. Med Traj har jag hittills aldrig haft det bekymret med och jag tror heller inte jag kommer få det. Jag tog ju ett RR-prov på han i vintras och han verkar vara helt Rådjursren och det känns bra att man slipper det problemet. Nu så får alla ha en trevlig helg, och så håller vi tummarna att det går bra nästa vecka.


Av stovarjagaren - 10 augusti 2012 14:00

 

Hej,

Såg i tidningen idag att det har hittats flera fall av harpest i Västerbotten. Landstinget uppger att det diagnostiserats sex fall av harpest i kustlandet söder om Umeå och i området kring Skellefteå, Boliden och Burträsk. Det var ju mindre bra eftersom de verkar vara dåligt med hare på många ställen runt om i länet. Men såhär brukar det vara nästan varje år. Det som talar för att det kan vara lite glesare på hare är att gnagarna lyst med sin frånvaro. Det medför ju att rovdjuren går hårdare åt på harpaltarna. Sen har ju en kall och regnig sommar verkligen inte gynnat den första kullen med harar. Man får hoppas att några har överlevt. Nu behöver det inte vara så, men av erfarenhet och vad jag fått berättat så verkar det mindre med hare än vanligt. Men förhoppningsvis har jag fel. Nu är det snart helg och stugan väntar. Det blir grill och födelsedagsfirande.

Ha det gott…


Harpest

”Smitta kan ske genom insektsbett, direktkontakt med sjuka djur, via smittat dricksvatten och genom att inandas bakterieförorenat damm.

Utöver de klassiska symtomen med ett litet sår, feber och lymfkörtelsvullnad kan man även misstänka harpest vid lunginflammation som inte svarar på vanlig behandling samt utredning av feber med lymfkörtelsvullnad på halsen och vid halsmandlarna, som inte svarar på antibiotikabehandling”

Av stovarjagaren - 8 augusti 2012 12:00

( Peter Rönnqvist i full fart med servering av kaffe ) 


Semestern är nu över för denna gång. Den har varit kort men intensiv och väldigt givande. De började som ni läst om tidigare i fjällen med bror och Bosse. De var en super bra resa. Och mycket fisk fick vi med oss hem. Sen efter det så for jag och vilade upp mig några dagar i stugan för att sedan göra en resa till Jämtland och Fäviken Game Fair. Det var andra året jag var där och jobbade för Svenska Stövarklubben i regi av Jämtland/Härjedalens Stövarklubb. Så det var bara att dra på sig förklädet och steka fläsk och korv, servera kaffe och se glad ut. Som vanligt går det jätte bra att göra det. Stövarklubben är väldigt omtyckta på Fäviken för det märks på folk som kommer förbi och ställer sig och pratar en stund. Så att som klubb inte ta vara på sådana här möjligheter att visa upp sig är väldigt dumt. Att kunna nå ut till så mycket människor och jägare under så få dagar är ju fantastiskt. De vi kunde ha önskat oss var ju bättre väder. Dels för att de är ju mycket trevligare när solen skiner och sen så drar sig nog många för att fara om det är dåligt väder. Men för oss som jobbade på mässan så spelade ju vädret mindre roll och det går som inte heller att påverka. De som går att påverka är ju hur trevligt man ska ha det. Och Fäviken ”familjen” kan ha trevligt. De är en underbar sammanhållning bland oss som är där. Vi skrattar, äter gott och vi skålar. Men det roliga varar oftast inte så länge och tur är väll det? Skulle man ha ”fäviken kul” varje dag så skulle man nog inte uppskatta det lika mycket. Nu är det ett år tills nästa gång och jag har redan börjat ladda upp batterierna så man orkar hänga med i gammfolkets tempo. Nu så kan man verkligen börja räkna ner till jakten, idag är det bara 12 dagar kvar till första släppet. Så gott folk, jag hoppas ni har hundarna i form och bytt batterier i hörapparaterna. Snart skäller det i skogen!!

                   


Lite stugmys har man också hunnit med. Vi har testat en pizzasten som man lägger på grillen. Jag säger bara att ni måste köpa en sådan. Det blev jätte gott. Sen har har vi också hunnit med en kräftskiva, alltid lika trevligt och gott.

 

                 


Ha det så gott!!

Av stovarjagaren - 7 augusti 2012 11:41

WWF grundades i tiderna av internationellt aktiva storviltjägare för att medelst pengar bidra till skyddet av naturen och då främst hotade storviltarter. Mycket gott åstadkoms till en början så länge som organisationen kvarhölls i sina ursprungliga fåror. Småningom gled organisationen ur händerna på storviltjägarkretsarna och gled in i fanatismens fållor. Man började mer och mer arbeta för Linkoladoktrinen som predikade en människotom landsbygd där naturen skulle få sköta sig själv. Människorna skulle drivas bort och in till bostadscentra. Som Zoologiska Museets Överkonservator på 1970 talet log jag bara åt dessa korridordiskussioner bland de studerande, men det borde jag inte ha gjort. Nu är vi där. Linkoladoktrinen har börjat tillämpas i praktiken och fanatikerna har nått maktpositioner och börjar dirigera vårt samhälle. Detta inte bara nationellt utan också internationellt.

    
De som ligger mest illa till i dagens Finland är minoriteterna. Det är direkt en fråga om rasism vilket bör framhållas och inte gömmas undan. Samernas renhushållning är illa ute och snart en omöjlighet. Man skyddar rovdjuren mer än rendriften och dem som lever av den.
    
Det främst finlandssvenska kustfisket omöjliggörs i ett land där vi kunde ha förutsättningar för att inte bara försörja det egna landet med färsk fisk utan vi kunde också exportera fisk för det europeiska behovet. Dock görs allt för att omöjliggöra denna näring med mer och mer restriktioner och påbud. Fanatikerorganisationer likt Greenpeace och WWF regerar nu vårt samhälle. De är enbart intresserade av makt och pengar. Naturen räknas inte men man använder sig av den som ett verktyg. WWF har samlat in massor av pengar med hjälp av isbjörnsungar fotograferade under en gran tillsammans med sin mamma och isbjörnar fotograferade på ett smältande isflak under sommaren. Rädda isbjörnarna! Det gav pengar samtidigt som man glömde bort att berätta sanningen att världens isbjörnspopulation fyrdubblats sedan 1940! Isbjörnarna fick garanterat ingenting av de insamlade pengarna. Nu försöker man övertala folk att ge pengar genom att bli faddrar för söta lejonungar. Det är ingen brist på lejon men med någonting skall man ju lura folk.
     
På jordens helt normala klimatcykel kan man också göra massor med pengar och detta utnyttjas samtidigt som man glömmer bort att berätta om att för 3 500 år sedan växte eken i Rovaniemi och Hasseln i Vuotso. Vem fes växthusgaserna då? Före det hade vi Istiden.
     
I Greenpeaces officiella program vill man få ett slut på yrkesfisket i Östersjön. Östersjön skall förvandlas till ett marint reservat. Enbart lokalt och småskaligt fiske bör vara tillåtet inom därför begränsade områden. WWF hjälper till. När sälarna behövde skydd så skyddades de men nu när avskjutningen borde ökas mycket kraftigt så förhindrar man den. Särskilda sälodlingsområden har inrättats. Nu konsumerar sälarna mycket mera laxfisk än vad yrkesfisket fångar. Tidigare skulle laxfångsten begränsas för att skydda den ursprungliga vandringslaxen i Östersjön eftersom den har ett par millimeters storleksskillnad i ett kindben jämfört med den inplanterade Atlantlaxen! Nu är den inte mera viktig utan all lax i Östersjöområdet skall skyddas eftersom WWF får ett mycket stort ekonomsiskt stöd av den norska laxodlingen enligt erhållna uppgifter. Minskas fångsten av Östersjölax så blir det mera stöd från den konkurrerande norska laxodlingen.
 
Alla såkallade naturskyddsorganisationer försvarar nu med alla till buds stående medel den av människan till Europa införda kinesiska fiskeskarven som ingenting har att göra med den ursprungliga storskarven. Den skiljer sig från den markant både till utseendet och biologin. Huvudsaken tycks vara att ta död på yrkesfisket och den ursprungliga skärgårdsfaunan ! "Naturskyddskretsarna" inte bara välkomnar utan försvarar en införd skadefågel!
    
På fastlandet har man använt sig av flygekorrar och vitryggiga hackspettar för att omöjliggöra skogsbruket. Flygekorren är allmän från Bottniska viken till Japan och den vitryggiga hackspetten invandrade tack vare svedjebruket och försvann när det upphörde men är talrik i de ryska björkskogarna ända till Kina.
     
Lodjuren tar slut på vitsvanshjortarna och rådjuren som är goda köttproducenter. Björnar och vargar tar älgkalvarna och eftersom man inte har klarat av att göra livet på landsbygden tillräckligt odrägligt ännu så har man börjat använda sig av varg/hundhybrider som lättare blir stationära och gör illa där man vill att de skall göra det. "Kvasiforskarna" försvarar nu dessa byrackor och talar om DNA istället för att ta fram en gammalvärldens zoologibok för folkskolan och titta efter hur en varg ser ut.
     
Ack Du milde Nasibulla! Jag är glad att jag är så gammal som jag är. Kanske jag borde slå mig till ro i en grotta i de Tibetanska bergen och likt ett fån mumla på mantror för att förbättra min karma?
     
Eirik Granqvist
En gång Överkonservator vid Helsingfors Universitets Zoologiska Museum.
Av stovarjagaren - 22 juli 2012 13:19

 

Hej,


Då var man hemma igen efter en fantastiskt fiskeresan upp till fjällen. Jag vet inte om det är jag och min brors vanliga tur, men vi fick väldigt bra med fisk även detta år. Innan vi for iväg så velade jag fram och tillbaka vart vi skulle fara. Bror han följer med vart vi än far och jag får då till uppgift att hitta något ställe. Det slutade med att vi for till Ammarnäs. Just den fjällregionen har vi aldrig varit förut. Så det var en chansning. Men om man går tillräckligt långt så brukar det var bra fiske.


Vandringen tog ca 2,5 timme, vi hade sett ut ett sjö och tjärn system som såg intressant ut. En massa vattendrag som man lätt kunde vandra i mellan om det var trögt att få fisk i de första vattendragen. Vi slog oss ned vi en tjärn som var hyffsad stor och gjorde i ordning läger platsen. Men först så kasta vi ut mask och flöte. Det tog inte lång tid innan vi fick första fisken. Sen fortsatte det nappa bra och vi fick ca 7 stycken första kvällen och natten. Vi sov dåligt första natten så vi var uppe tidigt nästa morgon och började fiska. Nu började det nappa ännu bättre och under hela den dagen så fick vi runt 20-25 stycken öringar. Fisken låg i alla storlekar. Vi fick några väldigt fina öringar som låg runt kilot. Nu hade vi fått så mycket fisk så vi orkade inte längre äta. Och det fortsatte och nappa. Dumma som vi var så hade vi inte tagit med oss grovsalt. Hade vi haft med oss det så kunde vi ju ha saltat in fisken. Men vi kunde aldrig i vår vildaste fantasi tänka oss att vi skulle få så här mycket fisk. Vi vart helt enkelt tvungen att fara hem en dag tidigare. Vi ville inte förstöra fisken. Sagt och gjort så sov vi en natt till och fiskade en stund under dagen tills vi packade ihop och for hem.


Jag kan inte säga mer än att jag är super nöjd över resan och att det är helt magiskt att få fara upp till fjällen. Att ha det intresset och den möjligheten att kunna ta sig till platser som man bara kan drömma om är underbart. Sen är det ju fantastiskt att man bor i ett län där de både finns fjäll och en kust. För i skrivande stund så sitter jag i stugan och kollar ut över havet. Nu är man hemma hos vovvarna och laddar om batterierna sen blir det Fäviken i slutet av veckan.


Ha det så gott...


                                                                                       

Av stovarjagaren - 17 juli 2012 09:53

 

(En varm dag i fjällen)


Hej,


Så, då fjällresan spikad och målet blir Ammarnäsfjällen. Just åt det hållet har jag personligen aldrig varit så det ska bli väldigt intressant att testa något nytt. Vädret ser i dagsläget ut att bli hyffsat bra, men jag räknar med att få ta med långkallsonger och mössa. Det kan nog bli kalt på nätterna i tältet. Just nu har man inte några större förväntningar på fiskelyckan med tanke på hur våren och sommaren har varit uppe i fjällen. Men det lät som att fisket har börjat komma igång när man ringde upp till Ammarnäs. Så vi får hålla tummarna på att det ska bli några fiskar på kroken. Vi har ju haft en himla tur de tidigare åren och fått bra med fisk när vi varit på våra resor.  Nu ska bara det sista inhandlas sen far vi tidigt imorgon.


Ha det så gott…

Av stovarjagaren - 13 juli 2012 09:15

 

Hej,


Nu börjar man bli hyffsat less på att det regnar. Men man ser ett litet ljus om man ska kolla på väderleksrapporten. Det ser nämligen ut som att det ska bli bra väder till veckan. Jag har faktiskt tagit en mini semester för att jag och bror ska fara upp till fjällen och fiska. Vi har gjort det nu i tre år och har lovat varandra att göra det till en tradition. För när vi var små så fick inte bror och jag som fara på ”vanliga” semestrar som alla andra barn. Alltså åka runt i Sverige på campingar eller fara utomlands. Vi fick antingen fara till Norrlands inland eller upp till fjällen under årets alla årstider. Var det inte fiske så var det jakt eller bärplockning. Men hursomhelst så drar vi upp till fjälls nu på tisdag och det ska bli väldigt skönt. Rapporterna har varit att det fortfarande är mer vinter än sommar uppe på kalfjället så vi måste nog hålla oss nere i lågfjällen. Men det finns ju fina fiske vatten där med. Nu väntar en helg i festlighetens tecken, det blir nämligen 40års kalas. Ha en trevlig helg!


Lite bilder från de andra åren vi vari och fiskat.


                                                                     

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards